Krim: Zelenski će se pokajati zbog laži i negativnog stava prema Krimljanima

© Flickr / Fr Maxim MassalitinPoluostrvo Krim u Crnom moru privlači turiste
Poluostrvo Krim u Crnom moru privlači turiste - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će se pre ili kasnije pokajati zbog laži i negativnog odnosa prema Krimljanima, smatra stalni predstavnik Krima pri predsedniku Rusije Georgij Muradov.
„Pokajanje mora doći. Pokajanje za laž i klevetu upućenu Krimu i Krimljanima, za beskonačne blokade (koje se tiču vode, energetike, saobraćaja, snabdevanja hrane) usmerene na stvaranje humanitarne katastrofe, za prekid izuzetno korisnih ekonomskih veza Ukrajine sa Rusijom, bez kojih ona ne može da preživi. Pokajanje za pokušaj uništenja našeg zajedničkog istorijskog sećanja koje su gradili Ukrajinci, kao i za uvlačenje ukrajinskog naroda u mrak polunacističkog bunila“, izjavio je Muradov.

Prema njegovim rečima, Zelenski bi trebalo da se stidi činjenice da je „preuzeo štafetu“ nacionalizma iz ruku organizatora prevrata iz 2014. godine, što je dovelo do raspada ukrajinske državnosti.

„Treba da se stidi i zbog višedecenijskog ponižavanja ruskog i krimsko-tatarskog stanovništva poluostrva, čija su jezička, obrazovna i druga prava na samostalni razvoj grubo prekršena, zbog pretnje majdansko-banderovskih vlasti Kijeva da će otpočeti rat i etničko čišćenje na Krimu, što je i bio razlog ─ u to vreme već nezavisne Republike Krim, obraćanja Rusiji sa molbom da se vrate u nedra svoje istorijske domovine“, rekao je vicepremijer vlade Krima.
Krim - Sputnik Srbija
Blokade, progoni, pritisci... Krim je jači!

Prema njegovim rečima, Rusija treba da bude ponosna što je spasila poluostrvo od propasti.

„Što se tiče Rusije i njenog multinacionalnog naroda, za nju se u nastajanju postkriznog sveta otvaraju beskrajne nove mogućnosti i ona može samo da se ponosi što je spasila Krim od uništenja, a njegov narod ─ od neizbežnih žrtava“, istakao je on.

Ranije je Zelenski u intervjuu za „Ukrajinsku pravdu“ izjavio da će se Krim vratiti pod kontrolu Kijeva, a da će se ruski narod kroz nekoliko godina stideti. Kako je naveo ukrajinski lider, bez povratka poluostrva buduće generacije Rusa i Ukrajinaca neće moći otvoreno i prijateljski da komuniciraju.

Status poluostrva

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Vlasti Rusije više puta su izjavljivale da su stanovnici Krima demokratski i potpuno u saglasnosti sa međunarodnim pravom i poveljom UN glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala