Kraj kataklizme, čeka nas pakleno leto

© Tanjug / Jaroslav PapOlujni oblaci nad Novim Sadom.
Olujni oblaci nad Novim Sadom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Leto je pred nama, a sa njim i odmori, ali postoji strah da svi planovi, doslovno, padnu u vodu. Iako je promenljivo vreme u ovo doba godine karakteristično za Srbiju, bili smo svedoci kataklizmičnih scena. Virus korona je već dovoljno poremetio namere za letovanje, ali ćemo, prema rečima stručnjaka, bar na lepo vreme moći da se oslonimo.

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović objasnio je za Sputnjik da je promenljivo vreme potpuno očekivano tokom juna i da su povremene ekstremne vremenske nepogode, poput one u ponedeljak, kada je količina padavina bila jednaka polovini prosečne mesečne količine, posledica globalnog porasta temperature. Ipak, u narednom periodu slika će biti nešto drugačija.

© Sputnik / Radoje PantovićPromenljivo vreme karakteristično za jun, ali leto će biti sunčano i toplo
Kraj kataklizme, čeka nas pakleno leto - Sputnik Srbija
Promenljivo vreme karakteristično za jun, ali leto će biti sunčano i toplo

Kakvo vreme nas očekuje tokom leta?

Prema rečima Mihajlovića, predstojeće leto trebalo bi da bude toplije i sa manje padavina nego prethodne godine, pogotovo od druge polovine jula.

„Srednja sezonska temperatura, koja je merilo, trebalo bi da bude i do dva stepena viša od onog što je višegodišnji prosek. S druge strane, padavine bi bile ispod prosečnih vrednosti“, predočava Mihajlović.
Plaža Trulos na Skijatosu - Sputnik Srbija
Ipak na more! Gde će Srbi letovati ove godine i kakve ih pogodnosti očekuju

Naš sagovornik napominje da RHMZ izrađuje sezonske prognoze vremena u saradnji sa stručnjacima iz 20 zemalja regiona i šire, prema kojima će na našem području leto biti nešto toplije od prethodnog, što znači da nas lepo vreme narednih meseci očekuje na udarnim destinacijama za letovanje — Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj.

„Što se tiče letovanja, ne očekuju se problemi s vremenom. Drugi faktori će uticati na naše mogućnosti za putovanje i uživanje u primorju“, istakao je Mihajlović za Sputnjik.

On je napomenuo da postoji mogućnost da pojedinim danima vreme bude oblačno i kišovito, ali da ih neće biti mnogo.

Vreme narednih dana

Govoreći o vremenskim prilikama u narednih 10 dana, Mihajlović kaže da će tokom predstojećeg vikenda vreme biti prijatno, pogotovo u subotu, ali da pljuskovi mogu da se očekuju u brdsko-planinskim predelima.

„Početkom naredne sedmice mogu da se očekuju česti pljuskovi i grad, ali će se u drugoj polovini nedelje učestalost smanjiti, tako da će tada biti kratkotrajnih, intenzivnih pljuskova samo u pojedinim delovima zemlje. U poslednjih 10 dana juna očekuju se povremena, prolazna naoblačenja i postepena stabilizacija vremena“, rekao je Mihajlović.

Gde se informisati o vremenskim prilikama

Za najadekvatnije informacije o vremenu Mihajlović savetuje građanima da prate sajt RHMZ-a, na kom se, pored regularnih prognoza, nalazi i sistem meteo-alarm, koji pokriva skoro sve evropske zemlje i registruje ekstremne vremenske prilike.

Pljusak u Beogradu - Sputnik Srbija
Od kiše do kataklizme: Zašto kola plutaju, a ljudi plivaju po ulicama Beograda kada se nebo zacrni

„Srbija je definisana sa 11 geografskih regiona, a po regionima su podeljene i druge zemlje. Vi u svakom trenutku možete da vidite da li postoji opasnost od neke meteorološke pojave i koji je stepen prognozirane opasnosti“, predočava Mihajlović i dodaje da se ekstremne vremenske prilike najavljuju dva do tri dana ranije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala