Amerika daje Ukrajini 250 miliona dolara pomoći da se zaštiti od Rusije

© Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaUkrajina i SAD
Ukrajina i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD nameravaju da u 2020. finansijskoj godini dodele Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od 250 miliona dolara, koja će, između ostalog, biti utrošena i na suprotstavljanje Rusiji, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane SAD.

 

Sredstva će biti iskorišćena za dodatnu obuku snaga i kupovinu opreme u cilju povećanja odbrambene sposobnosti Ukrajine. Nova odluka Vašingtona jača dugogodišnje odnose između Ukrajine i SAD u sferi odbrane, ističe se u dokumentu.

U saopštenju Ministarstva odbrane SAD navodi se da je Ukrajina ključni američki partner protiv Rusije. Kako je precizirano, sredstva će biti iskorišćena za poboljšanje spremnosti Ukrajine na moru, poboljšanje različitih rodova vojske, kao i za kupovinu radara i taktičkog oružja.

Pored toga, sredstva bi trebalo da budu utrošena i na unapređenje sistema za suprotstavljanje „ruskim ofanzivnim operacijama“ u sferi sajber-bezbednosti i dezinformacija. Pored toga, SAD pozdravljaju saveznike NATO koji ulažu u jačanje vojne moći Ukrajine i pozivaju ih da nastave da jačaju bezbednosni sektor i ukrajinsku odbranu.

Sa tačke gledišta Vašingtona, Ukrajina nastavlja da napreduje kada je reč o realizaciji ključnih promena, usmerenih na reformu odbrambenih struktura i borbu protiv korupcije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala