Šef NATO-a: Nema smanjenja vojnih rashoda, Rusija jača

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da Alijansa ne treba da smanjuje svoje vojne rashode jer izazovi i pretnje koji su postojali i pre krize izazvane pandemijom virusa korona, pre svega oni koji se tiču Rusije, nisu nestali, štaviše — još su veći.

„Iz svega toga sledi da je neophodno i dalje u punoj meri investirati u bezbednost“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za „Velt“.

Iako je uveren da u ovom trenutku nijednoj članici Alijanse ne preti neka neposredna opasnost, Stoltenberg kaže:

„Ipak, vidimo da Rusija aktivno investira u modernizaciju svog vojnog potencijala, uključujući rakete srednjeg dometa, kao 9M729, koje mogu da stignu do bilo kog cilja u Evropi. Te rakete je teško otkriti i imaju veoma kratko vreme doleta. Oni krše Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i upravo su oni uzrok prekida primene tog Sporazuma“, navodi „Velt“ Stoltenbergove reči.

Dodaje da Rusija u sklopu svog arsenala ima interkontinentalne rakete, dronove i sajber-oružje.

„Videli smo da je Rusija spremna da primeni oružanu silu protiv svojih suseda, kao što su Ukrajina i Gruzija. Takođe smo svedoci da je Rusija izvela sajber-napade. Nedavno su u Nemačkoj potvrdili da je iza sajber-napada na Bundestag stajala Rusija. Rusija deluje na Arktiku, jača svoje prisustvo u Sredozemlju, a njene jedinice se nalaze direktno uz granice zemalja NATO-a. Imajući sve to u vidu, moramo i dalje da investiramo u odbranu i politiku obuzdavanja“, rekao je on.

Šef NATO-a se osvrnuo i na nameru Amerike da povuče svoje snage iz Nemačke, ističući da se poslednjih godina vojno prisustvo SAD u Evropi povećalo i podsetio da je Vašington ojačao prisustvo u Poljskoj, Rumuniji, Norveškoj, baltičkim zemljama, Španiji, čime daje ključni doprinos evropskoj bezbednosti.

Prema rečima Stoltenberga, pandemija virusa korona je pokazala potencijalnu opasnost od biološkog i hemijskog oružja.

On smatra da takvo naoružanje mogu da primene ne samo države, nego i terorističke organizacije. Uz to, šef NATO-a je optužio Kinu i Rusiju za širenje dezinformacija u vezi s virusom korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala