Ruski senator kritikovao Rumuniju: Nije Rusija agresor, već SAD

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFZastave Rumunije i NATO-a ispred zgrade rumunskog parlamenta u Bukureštu
Zastave Rumunije i NATO-a ispred zgrade rumunskog parlamenta u Bukureštu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Govoreći o planovima Rumunije da prizna Rusiju neprijateljskom zemljom, ruski senator Aleksej Puškov je izjavio da ta zemlja ponavlja za Amerikom „banalnosti“ o „agresiji“ Rusije.
„Nešto nismo čuli ogorčeni glas Rumunije protiv stvarne agresije kada su SAD napale Irak i bombardovale Libiju. Tada je Bukurešt pogođen slepilom: ne vidim ništa, ne čujem ništa“, istakao je senator.

​Istim povodom oglasio se i član komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Sergej Cekov, rekavši da Rumunija razrađuje nove dokumente odbrane za svoju zemlju u kojima se Rusija naziva neprijateljskom državom, iako dugogodišnja istorija pokazuje da je situacija uvek bila potpuno suprotna.

„Upravo je Rumunija oduvek bila neprijateljski nastrojena prema Rusiji“, istakao je Cekov za televiziju „RT“ i dodao da su akcije Rusije pritom uvek odbrambene prirode.

Podsetimo, Rumunija je u utorak prvi put nakon Drugog svetskog rata proglasila Rusiju neprijateljskom državom, pokazuje strategija nacionalne odbrane zemlje.

U dokumentu se govori o „agresivnosti“ Moskve koja, navodno, pokušava da se umeša u poslove regiona. Između ostalog, vlasti posebno navode njene „hibridne akcije“ za militarizaciju Crnomorskog regiona, koje prvi put krše međunarodno pravo. Tvrdi se da zbog toga mogu nastati oružani konflikti.

Vrhovni savet odbrane na čelu sa predsednikom Klausom Johanisom već je odobrio dokument. Projekat će stupiti na snagu ukoliko ga podrže oba doma parlamenta. Strategija se odnosi na period 2020-2024. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala