„Nezapamćen zločin vlasti“: Odricanje od Svetog Vasilija Ostroškog u ime Hašima Tačija

© Sputnik / Aleksandar MilačićMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je rušenje konaka manastira kod Svetog Vasilija na Briskoj Gori kod Ulcinja „nezapamćenim zločinom sadašnjih vlasti“. Dodao je i da to nije samo zločin protiv te crkve i toga manastira.

„Time se skrnavi ovaj ćivot Svetoga Vasilija Ostroškoga i gradi se budućnost Crne Gore i njene zajednice na mržnji protiv Svetog Vasilija Ostroškog. Lišava se vlast Crne Gore blagoslova Svetog Vasilija Ostroškog. Počeli su sa tim zločinom kada su uhapsili našeg vladiku Joanikija i sveštenike u Nikšiću i nastavljaju taj zločin protiv naroda, zločin protiv Crne Gore, zločin protiv Svetoga Vasilija Ostroškoga, lišavajući sebe i Crnu Goru njegovog blagoslova“, rekao je on i dodao da ovim činom vlast zadobija prokletstvo Svetog Vasilija.

Nakon liturgije, koju je služio jutros sa sveštenstvom u manastiru Ostrogu, mitropolit je istakao da je Sveti Vasilije već 350 godina bio i ostao živi svedok istine Božje i iscelitelj od laži i obmane, od lažnih znanja i lažnih učenja.

„Naročito je on to sada, u ovom trenutku kada vlasti ove države ruše manastir Svetog Vasilija na Briskoj Gori kod Ulcinja, koji je nedavno ustanovljen, kada Sveti Vasilije gradi ljudske duše i obnavlja svuda u svetu, pa i ovde. I kada priziva na bratsku ljubav i slogu sve, bez obzira da li su oni pravoslavni ili nepravoslavni — u tom trenutku događa se ovaj zločin sadašnje vlasti, zločin nezapamćen“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsetio je da su Turci u vreme vojvode Mirka Petrovića pokušali da razore ovu svetinju.

„To se i danas događa sa moštima Svetoga Vasilija i sa svetinjom Svetoga Vasilija. Isto ono što se događalo i kasnije, kada je pustošena ova svetinja i razarana — to se događa i danas. Isto ono što se događalo u toku Drugog svetskog rata, kada je ovde od bratoubilačke ruke bratska krv zalila ćivot Svetoga Vasilija. To se, evo, i dan-danas događa blagodareći ponašanju ove vlasti koja je antibožna, koja na laži, a ne na istini, gradi budućnost Crne Gore“, naglasio je vladika.

Kazao je da ti „bezumnici i nesrećnici i izdajnici Crne Gore na rušenju te ljubavi grade budućnost Crne Gore“.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaRušenje konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj Gori kod Ulcinja
„Nezapamćen zločin vlasti“: Odricanje od Svetog Vasilija Ostroškog u ime Hašima Tačija - Sputnik Srbija
Rušenje konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj Gori kod Ulcinja

„Može li se budućnost Crne Gore graditi na gaženju po moštima Svetoga Vasilija Ostroškog i na gaženju njegovih zaveta, na gaženju i na uništavanju njegovih svetinja? Ništa se do sada u Crnoj Gori nije gradilo na taj način. Neće ni ovo. I ovo će propasti i ta vlast takva. Ona nije da opstane, nego da propadne. I da propadne sve što je nezdravo, što je nečisto, što je zagađeno mržnjom. I da duh Svetoga Vasilija, duh Svetoga Petra Cetinjskoga, duh ljubavi Božje, ljubavi bratske i zajedništvo istinsko i pravo napreduje“, istakao je on.

Rekao je da je dozvolom ove vlasti, sa njenom saglasnošću, Hašim Tači, jedan od najvećih terorista savremenoga sveta, postao počasni građanin Ulcinja.

„Ta i takva vlast, koja podržava terorizam i teroriste, ruši svetinje u ovom trenutku, svetinju Svetog Vasilija Ostroškog, apostola mira i ljubavi, koji neprekidno priziva sve ljude i sve narode oko svojih svetih moštiju. I svi se oni ugrađuju u njegove svetinje na ovim prostorima i svi se ugrađuju u tu njegovu obnavljanu svetinju na Briskoj Gori kod Ulcinja“, kazao je vladika Amfilohije.

„Daj Bože da se ova vlast ili isceli od toga opakoga i otrovnoga semena ili neka je Sveti Vasilije ukloni da ne zagađuje ovaj narod zlom, mržnjom, bratoubilaštvom i bogoubilaštvom“, zaključio je mitropolit Amfilohije.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala