„Ne mogu da dišem“ u rijalitiju: Još jedna smrt pri hapšenju potresa Ameriku /uznemirujući video/

© AP Photo / Frank Franklin IIPolicija u Americi tokom protesta
Policija u Americi tokom protesta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još jedan slučaj smrti Afroamerikanca tokom hapšenja potresa Ameriku. Radi se o hapšenju Havijera Amblera, koji je preminuo dok su ga policajci privodili zbog saobraćajnog prekršaja, i koji je ponavljao iste reči kao Džordž Flojd, „ne mogu da dišem“.

Afroamerikanac Havijer Ambler (40) preminuo je u martu prošle godine, ali je snimak hapšenja tokom kog je umro objavljen tek sada, prenosi lokalna tv stanica KVUE.

Snimak je nastao u okviru rijaliti programa, u kom je snimana patrola policije u gradu Ostinu u Teksasu.

Protesti u SAD na mestu ubistva Džordža Flojda - Sputnik Srbija
Hjuston se oprašta od Džordža Flojda, policajac koji ga je ubio prvi put pred sudom u Mineapolisu

Policajci su počeli poteru za njegovim automobilom jer nije prilagodio farove automobila saobraćaju i odbio je da se zaustavi. Potera je trajala 22 minuta, sve dok Amblerov automobil nije sleteo s puta.

Na snimku se vidi kako policajci pokušavaju da stave lisice na ruke Ambleru i da ga primoraju da legne na zemlju. Ambler ponavlja da je srčani bolesnik, ali i „ne mogu da dišem“, reči koje su postale simbol protesta u Americi pokrenutih posle još jedne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom hapšenja.

Ambler ponavlja „ne mogu da dišem, ne opirem se, imam problema sa srcem“, te „spasi me“, a policajci pokušavaju da ga nateraju da stavi ruke na leđa. U jednom trenutku policajca iskoristi „tejzer“, pištolj za elektrošokove, a kasnija istraga je pokazala da je to urađeno tri puta.

Eksplozija protestnih petardi bačena u Vašington - Sputnik Srbija
Ruski obaveštajac otkriva pozadinu protesta u Americi

Iako je tužilaštvo istraživalo ovaj incident, policajci su oslobođeni svake krivice, jer je utvrđeno da se radi o „opravdanom ubistvu“, a da je Ambler umro od srčanog oboljenja i visokog pritiska u kombinaciji sa prisilnim zadržavanjem.

Okružni tužilac Margaret Mur optužila je šerifovu kancelariju za manjak saradnje na ovom slučaju. Dodala je i da je televizijska stanica A&E koja je snimala rijaliti odbijala da joj preda snimke.

Međutim, iz televizijske stanice tvrde da im snimke niko nije ni tražio, te da oni nisu nastali dok je „rijaliti bio uživo emitovan“, pa nisu ni čuvani.

Snimci su objavljeni tek nakon medijskih pritisaka i članka u „Ostin stejtsmenu“, a tužilac Margaret Mur planira da obnovi slučaj pred velikom porotom.

Paljenje američke zastave na protestu protiv Donalda Trampa u Portlandu. - Sputnik Srbija
Teška poruka: Zašto Amerikanci bacaju državnu zastavu na lomaču /video/

U policijskom izveštaju navodi se da Ambler nije pokušao da napadne ili ugrozi policajce, a mrtvim je proglašen u bolnici, gde ga je odvezla hitna pomoć.

Inače, policajac koji je hapsio Amblera, Džej Džej Džonson, takođe je Afroamerikanac, dok je njegov partner Zakari Kamden belac.

Tužilac Margaret Mur rekla je da je zabrinjavajuće i da li je i kako činjenica da su snimani za rijaliti uticala na ove policajce i na njihov pristup hapšenju. Ona je izrazila zabrinutost da takvi rijalitiji mogu usmeriti policajce ka tome da zabave publiku, a ne da se bave čuvanjem bezbednosti građana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala