Kongresmeni Trampu: Ne povlačiti vojnike iz Nemačke, to bi bio poklon za Moskvu

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 20 američkih kongresmena iz redova republikanaca obratili su se Beloj kući s molbom da još jednom razmotri odluku o smanjenju broja američkih vojnika u Nemačkoj, ističući da se tako samo jačaju pozicije Rusije na štetu Amerike, piše „Vol strit džornal“.
„Smatramo da će takvi koraci u velikoj meri naštetiti nacionalnoj bezbednosti SAD i ojačati pozicije Rusije na našu štetu. Apelujemo da se odustane od tog plana“, navodi se u pismu kongresmena, prenosi RT.

Kako je „Vol stri džornal“ ranije izvestio, administracija Donalda Trampa je naložila Pentagonu da do septembra iz Nemačke povuče minimum 9,5 hiljada vojnika. U ukazu koji je potpisao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O` Brajan se takođe zahteva da smanji ukupan  broj američkih snaga u toj zemlji do 25.000.

Trenutno je u Nemačkoj stacionirano 52.000 pripadnika američkih snaga, a prema rečima nekih zvaničnika, odluka Vašingtona ima za cilj da kazni Berlin zbog toga što ne izdvaja dovoljno finansijskih sredstava za odbranu.

Autori pisma priznaju da je Nemačka, kao članica NATO, dužna da daje veći doprinos, ali ističu da je raspoređivanje američkih snaga na nemačkoj teritoriji posle Drugog svetskog rata omogućilo je da se spreče konflikti a da se „pretnje od strane Rusije nisu smanjile“.

Kritičari odluke Bele kuće ističu da će ona biti „poklon za Moskvu“.

List navodi i da se uticajna Heritidž fondacija takođe protivi Trampovim planovima i da eksperti upozoravaju da će jedan takav potez anulirati velike napore koje je američka administracija ulagala u cilju jačanja kolektivne odbrane Evrope.

Neki protivnici plana ocenjuju i da je odluka osveta kancelarki Merkel zbog toga što je odbila da učestvuje na samitu G7, mada „Vol strit džornal“ piše, pozivajuči se na svoje izvore, da se o toj ideji razmišljalo još od prošle jeseni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala