Kon: Možemo da vratimo određene mere, situacija pomalo zabrinjava

© Sputnik / Branko MaksimovićPredrag Kon na konferenciji „Svet posle virusa korona“
Predrag Kon na konferenciji „Svet posle virusa korona“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon kaže da i dalje traje epidemija i da određene mere, poput zabrane javnog okupljanja, mogu da se vrate.

On je povodom porasta novozaraženih virusom kovid 19 rekao da ako i dođe do drugog talasa, neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Komentarišući porast broja zaraženih, kaže da to jeste situacija koja pomalo zabrinjava, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

„Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili“, ističe dr Kon, prenosi portal „B92“.

Kako kaže, u fazi smo smirivanja, ali su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

„U periodu smo otvaranja zemlje, slede organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratak studenata u domove, te mogu da se očekuju izvesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima. Ipak, štiti nas letnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije“, kaže on.

Ponovio je i da mora da prođe 28 dana bez ijednog novoobolelog da bismo mogli da proglasimo kraj epidemije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala