Cenzura zbog rasne tematike: Američka platforma ukinula film „Prohujalo sa vihorom“

© WikipediaGlumice Heti Mekdenijel, Olivija de Hevilend i Vivijen Li u filmu "Prohujalo sa vihorom"
Glumice Heti Mekdenijel, Olivija de Hevilend i Vivijen Li u filmu Prohujalo sa vihorom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka platforma za prikazivanje filmova i serija „HBO Maks“ uklonila je film „Prohujalo sa vihorom“ zbog rasne teme usled velikih protesta koji potresaju SAD zbog smrti Afriamerikanca Džordža Flojda, prenosi „Volstrit džurnal“.

Film je dugo bio izložen kritici zbog romantiziranja ropstva, piše list. Ističe se da bi film mogao biti vraćen na platformu, ali će imati napomene zbog „kontroverznih tema“ prikazanih na filmu.

Radnja filma smeštena je u 19. vek, u doba građanskog rata na američkom jugu. Glavna tema je uticaj sukoba na društvo u Atlanti, nestanak plemića i dama, opstanak onih koji su umeli da se snađu u vrtlogu obračuna. „Prohujalo sa vihorom“ je prvi dugometražni film u boji koji je osvojio osam „Oskara“ i osvojio ljubav miliona gledalaca zahvaljujući glavnoj ulozi Vivijen Li i Klarku Gejblu.

Ranije je američki televizijski kanal „Paramaunt Netvork“ odbio seriju „Policajci“, čija je 33. sezona trebalo da počne 15. juna, a razlog su masovni protesti u SAD.

Organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava „Kolor of čejndž“ je od 2013. godine tražila da se serija prekine, optužujući producente i distributere da stvaraju ponižavajući prikaz Afroamerikanaca i krivično-pravnog sistema.

Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo je 25. maja u bolnici u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Šovina koji je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na njegovom vratu, uprkos Flojdovim povicima da ne može da diše.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala