Bocan-Harčenko: Moskva prihvata samo ono što odgovara Srbiji

© Sputnik / Dejan SimićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine da će Rusija uvek podržavati Srbiju i da će za Moskvu biti prihvatljivo samo ono rešenje koje odgovara Beogradu.

„Naša zajednička bol i veoma težak problem jeste rešavanje kosovskog problema, u kojem smo zajedno. Rusija će uvek podržati Srbiju“, rekao je Bocan-Harčenko na svečanosti povodom obeležavanja Dana Rusije.

On je izrazio zadovoljstvo što su Srbija i Rusija tokom pandemije virusa korona zajedno izdržale izazove i bile rame uz rame, kao i vekovima do sada.

© Tanjug / RADE PRELICDelegacija Srbije i patrijarh Irinej na prijemu u ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije
Bocan-Harčenko: Moskva prihvata samo ono što odgovara Srbiji - Sputnik Srbija
Delegacija Srbije i patrijarh Irinej na prijemu u ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije

Zadovoljni smo, kako je dodao, time što se doprinos Rusije vidi i ovde i što je Srbija mogla da napravi zaokret u borbi protiv pandemije, ali i što nijedan projekat nije bio zamrznut — ni izgradnja železnice, ni oni u energetskoj sferi, ni gasovod...

„Nastavili smo razvoj, a sada i ubrzanim tempom“, rekao je ambasador i podsetio na neprekidnu saradnju i odnos dvojice predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića tokom karantina i dodao da će čestitku predsednika Srbije za veliki državni praznik Rusije proslediti predsedniku Vladimiru Putinu.
© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana Rusije
Bocan-Harčenko: Moskva prihvata samo ono što odgovara Srbiji - Sputnik Srbija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana Rusije

Posebno zadovoljstvo Bocan-Harčenko izrazio je što je proslavi prisustvovao čitav državni vrh Srbije, čelni ljudi zemlje i patrijarh Irinej, što je, kako kaže, dokaz odnosa Srbije i Rusije, što je veoma važno, jer sve to doprinosi saradnji i razvoju odnosa dveju zemlje.

„Vi, predsedniče, predsednice vlade, parlamenta, ministri, svaki dan ako je to neophodno, to je praksa i realnost, možemo da vas pozovemo bez obzira na težak raspored, svako će pokloniti pažnju po pitanjima iz dnevnog reda naše saradnje i naših odnosa“, rekao je ambasador.

© Tanjug / RADE PRELICPatrijarh Irinej i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana Rusije
Bocan-Harčenko: Moskva prihvata samo ono što odgovara Srbiji - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana Rusije

Rekao je i da Rusija nikada nije smatrala da evrointegracije mogu biti prepreka za odnose dve zemlje.

„Naše odnose možemo da razvijamo paralelno sa vašim pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji. Verujemo i mislimo da što je više partnera, da je to bolje“, istakao je ambasador Rusije.

Bocan-Harčenko je dodao da je u toku priprema dolaska predsednika Aleksandra Vučića u Moskvu, gde će prisustvovati tradicionalnoj paradi povodom Dana pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala