Ambasador: Priprema se Vučićeva poseta Moskvi

© Sputnik / Dejan SimićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da su u toku pripreme za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi.

Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, učestvovati na Paradi pobede koja će se ove godine, zbog složene epidemiološke situacije izazvane virusom korana, održati u Moskvi 24. juna, a ne 9. maja, na Dan pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu 1945.

Datum je izabran simbolično, jer je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu u Moskvi održana prva vojna parada u čast pobede ŠSR-a nad nacističkom Nemačkom.

Parada povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Putin: Parada pobede u Moskvi 24. juna

„Nastavljamo manifestacije povodom 75 godina pobede u Drugom svetskom ratu“, rekao je Bocan-Harčenko na svečanosti u ambasadi Rusije povodom Dana Rusije, a kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej, predsednice Vlade i parlamenta Ana Brnabić i Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Nebojša Stefaović, Nenad Popović kao i tridesetak drugih zvanica.

Ambasador je rekao da je i saradnja Srbije i Rusije sferi veoma važna.

„Mi smo zajedno i cilj naš je zajednički. Kao i uvek bili smo na pravoj strani istorje i sada smo zajedno u cilju suzbijanje recvizije istorije i oduzimanja istorijskog pamćenja“, rekao je Bocan Harčenko.

Ambasador je rekao da Rusija nastavlja manifestacije povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

„Juče smo imali najlepšu i najemotivniju priliku da dodelimo medalje na osnovu odluke predsednika Vladimira Putina borcima protiv fašizma kojih je sada na žalost veoma malo“, rekao je Bocan-Harčenko i dodao da je to generacija koja samo pobeđuje i primer je za sve.

U vojnim paradama koje će biti održane širom Rusije učestvovaće više od 60.000 vojnika, 2.400 jedinica kopnene i vazduhoplovne tehnike, kao 13 brodova i podmornica.

One će biti održane u devet gradova heroja i 19 gradova u kojima su razmešteni centri vojnih okruga, flota i drugih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije.

Onlajn parada za veterana - Sputnik Srbija
Uprkos virusu: Parada za veterane povodom Dana pobede /video/

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, dolazak na Paradu pobede 24. juna potvrdili su lideri Kazahstana, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Kirgizije, Abhazije, Južne Osetije i Hrvatske.

Paradi će prisustvovati i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Marš pobednika: Ovako je izgledala Moskva 24. juna 1945. godine dok je njome defilovala Crvena armija

► Foto-galerija: Od Sevastopolja do Vladivostoka: U čast Velike pobede, rusko nebo prošarala avijacija

► Dan pobede u Moskvi: Let avijacije iznad Crvenog trga /video/

► Avijacija pobede: 10 sovjetskih aviona koji su srušili Hitlera

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala