Zašto patrijarh Vartolomej ne brani pravoslavnu svetinju — Aja Sofiju?

© Foto : pixabayAja Sofija u Istambulu
Aja Sofija u Istambulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U trenutku kada se priprema pretvaranje pravoslavne svetinje — Hrama Svete Sofije u Istanbulu u džamiju, neobična je reakcija vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. On uporno ćuti, iako bi trebalo da bude taj koji će najupornije da je brani. Upravo je ovaj hram vekovima bio pod jurisdikcijom njegovih prethodnika.
„Zamislimo na trenutak da su ukrajinske vlasti odlučile da predaju Uspenski sabor (Lavru), na primer, krimskim Tatarima za muslimansku molitvu. Zar za tako nešto treba da reaguje i protestuje Crkva? Nesumnjivo! Ne samo da treba, već mora. Pretvaranje crkve u džamiju je bogohuljenje i skrnavljenje“, navodi se u tekstu koji je objavljen na Fejsbuk stranici „Saveza pravoslavnih novinara“.

Autor smatra da je prva reakcija svakog vernika u ovako haotičnoj situaciji — stati u zaštitu svoje svetinje.

Sada je slična situacija sa simbolom pravoslavlja — Hramom Svete Sofije u Istanbulu. Osnovan u 5. veku, hram je više od 1.000 godina bio centralni hram carigradskih patrijarha. Nakon što su Turci osvojili Carigrad 1453. godine, sabor je pretvoren u džamiju, a 1935. godine predsednik Mustafa Kemal Ataturk pretvorio ga je u muzej.

Ovaj prelepi hram predstavlja svetinju pravoslavnog sveta i naravno Carigradske patrijaršije.

Iz muzeja opet u džamiju?

Poslednje vreme opet je aktualizovana priča o ponovnom pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je to još prošle godine.

Na godišnjicu osvajanja Carigrada 29. maja u Aja Sofiji je održana muslimanska molitva u kojoj je učestvovao i Erdogan preko video-veze. Ovaj događaj je izazvao veliki odjek u svetu. Došlo je do žestoke diplomatske svađe između Grčke i Turske. Tom prilikom Erdogan je poručio vlastima Turske da pripreme pretvaranje sabora u džamiju. Izgleda da je stvar vrlo ozbiljna.

Samo jedna stvar u ovoj situaciji je čudna — potpuno ćutanje patrijarha Vartolomeja. To je vrlo čudno, uzimajući u obzir aktivnu delatnost Vartolomeja i njegove bliske kontakte sa glavnim političarima sveta. On učestvuje na ekonomskim forumima, sastaje se sa biznismenima i državnicima, brine o okolini — svim onim čime jedan patrijarh ne mora da se bavi.

Sada, kada treba braniti pravoslavnu svetinju, on — ćuti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala