Ruski senator o „rasizmu u Rusiji“: Umesto što nas upliću u laži, SAD neka se bave svojim problemom

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov odbacio je izjave američkog istoričara Edija Gloda povodom „rasizma u Rusiji“, rekavši da Rusiji mnogi pokušavaju da nametnu takve stavove i da bi za Sjedinjene Američke Države bolje bilo da se fokusiraju na sopstvene probleme.

Prema mišljenju Puškova, Glod je, kao i mnogi u poslednje vreme, prosto pokušao da „uplete“ Rusiju. Senator je istakao da takva razmišljanja predstavljaju gluposti i da bi SAD trebalo da se usredsrede na rešavanje svog problema.

 „Tom ‘istoričaru’ bilo bi bolje da ne izražava svoje stavove o Rusiji. Činjenica da je on Afroamerikanac ne znači da može da iznosi svakojake gluposti. Rasizam se ne primećuje kod nas, već u Americi. Neka se tamo bave time. A ovako svi samo pokušavaju izokola da nas upletu“, napisao je Puškov na svom Tviter nalogu.

​Dekan fakulteta za afroamerička istraživanja Prinstonskog univerziteta Edi Glod u ponedeljak je u intervjuu za list „Špigl“ izjavio da Amerika nije jedina zemlja koja pati od rasizma, jer je, kako kaže, taj problem prisutan i u Evropi, uključujući Rusiju. Istoričar je takođe rekao da nesposobnost da se izađe na kraj sa tako velikim protestima, kao u SAD, svedoči o „umirućoj staroj Americi“.

Zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda hiljade demonstranata preplavilo je ulice, trgove i mostove u gradovima širom Amerike.  Protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma održani su u Čikagu, Vašingtonu, Njujorku, San Francisku, Filadelfiji...

Podsetimo, Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat. Protesti koji su počeli u Americi nakon njegovog ubistva raširili su se po celom svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala