Propali pokušaji Holandije da dokaže da je avion MH17 oborio ruski „Buk“

© Sputnik / Maša Ross / Uđi u bazu fotografijaOlupina malezijskog boinga MH17
Olupina malezijskog boinga MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna istražna grupa u Holandiji nema podatke o tome da je malezijski avion „boing“ (let MH17) iznad Donbasa u Ukrajini 2014. godine oborila raketa „zemlja-vazduh“, saopštio je holandski tužilac Tejs Berger.
„Sproveli smo istragu u ukrajinskim gradovima Snižne i Zaroščensko na osnovu satelitskih snimaka, fotografija, svedočenja ljudi, telekomunikacionih informacija i drugih izvora dokaza. Istražitelji su došli do zaključka da nema konkretnih dokaza da je 17. jula 2014. godine lansirana raketa ‘zemlja-vazduh’“, rekao je Berger.

On je potvrdio da Ukrajina nije pružila primarne radarske podatke, jer njihov radar nije funkcionisao u momentu pada aviona. Međutim, primarni podaci koje je pružila Rusija „uzeti su u obzir“, kao i podaci sa drugih ukrajinskih vojnih i civilnih sistema za praćenje. Oslanjajući se na „ograničene podatke“ stručnjaci na kraju nisu mogli potvrditi da je delovao raketni sistem ili da se u zoni pada avona nalazio lovački avion.

Međutim, tužilaštvo neće odustati od verzije da su ruski protivavionski sistemi „Buk“ mogli oboriti „boing“.

„Činjenica da radari nisu identifikovali raketu ne znači da je tamo nije bilo“, rekao je Berger.

Stručnjaci su ranije tvrdili da je raketa lansirana iz grada Snižne, koji je tada bio pod kontrolom ustanika. Međutim, eksperti ruskog koncerna „Almaz Antej“ došli su do zaključka da raketa ne bi mogla oštetiti levo krilo i levi motor „boinga“ da je lansirana iz Snižna.

Ranije su SAD odbile da pruže sudu u Holandiji satelitske snimke na osnovu kojih tvrde da je malezijski avion oborila raketa lansiranja sa zemlje.

Pad aviona MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. 

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala