Kina: Iskreni pregovori iz američkih usta zvuče kao laž

© AP Photo / Ng Han GuanPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je ponovo izjavila da ne namerava da učestvuje u trilateralnim pregovorima sa SAD i Rusijom o nuklearnom oružju, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing i dodala da poziv američkih zvaničnika na iskrene pregovore zvuči lažno.
„Više puta smo iznosili svoj stav povodom tog pitanja. Kina nema nameru da učestvuje u takozvanim trilateralnim pregovorima sa Amerikom i Rusijom o nuklearnom razoružanju“, izjavila je portparolka, odgovarajući na pitanje da li je Kina dobila poziv i hoće li uččestvovati na sastanku.

Hua je dodala da Sjedinjene Američke Države stalno mešaju Kinu u pitanje produženja rusko-američkog Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3).

Prema njenim rečima, to je tipično ponašanje Amerike kada žele da prebace odgovornost na druge zemlje.

„Kada čujete izjave zvaničnika iz takve zemlje o njihovoj nameri da vode iskrene pregovore, stvara se snažan osećaj nepouzdanosti i laži“, rekla je portparolka.

Ona je takođe podsetila da su se SAD u poslednje vreme povukle iz čitavog niza međunarodnih sporazuma.

Ranije je specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli saopštio da će Amerika održati pregovore sa Rusijom o strateškoj stabilnosti, kao i da je na sastanak pozvana i Kina.

Produženje Sporazuma u formatu SAD-Rusija-Kina

Povodom produženja pomenutog sporazuma oglasio se i bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Frenk Rouz, koji je izjavio u utorak da Sjedinjene Američke Države i Rusija treba da produže START-3, koji ističe u februaru 2021. godine, kako bi dobile na vremenu za pripremu novog sporazuma o kontroli oružja koji uključuje Kinu.

Sjedinjene Američke Države prethodno su objavile da razmišljaju o produženju sporazuma o strateškom naoružanju sa Rusijom, ali predlažu da se proširi na širok spektar novog oružja, koje nije obuhvaćeno trenutnim sporazumom, a takođe predlažu da se u sporazum uključi i Kina. Kina je više puta saopštila da nije zainteresovana za takve pregovore.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala