Katastrofa u Sibiru ugrozila i velelepno rusko jezero /video/

© Press-služba MČS RF / Uđi u bazu fotografijaIzlivanje goriva u Noriljsku
Izlivanje goriva u Noriljsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon izlivanja goriva u noriljskoj termoelektrani deo naftnih derivata dospeo je u jezero Pjasino. Prema rečima guvernera Krasnojarskog kraja Aleksandra Usa, stručnjaci trenutno čine sve kako bi sprečili da gorivo dospe u istoimenu reku, koja izvire iz jezera i nastavlja prema severu do Karskog mora.
„Gorivo je dospelo i u Pjasino. To je veličanstveno jezero dugačko oko 70 kilometara. Razume se, bogato je ribama i ima dobru biosferu. Ali ne možemo da predvidimo kako će jezero podneti to opterećenje“, rekao je Us.

Situaciju komplikuje činjenica da je brzina toka lokalnih reka prilično velika. Zbog toga se uzorci vode i tla uzimaju sa svih obližnjih rezervoara vode. Zatim ih šalju na analizu u laboratoriju u Krasnojarsku.

Prema rečima spasilaca Ministarstva za vanredne situacije, sada je izvlačenje goriva ubrzano za 40 odsto zbog novih sistema za skupljanje nafte. Ubrzo će u Noriljsk biti poslata dodatna tehnika i oprema.

Pre više od nedelju dana u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije došlo je do dehermetizacije rezervoara sa dizel-gorivom, što je prouzrokovalo izlivanje 21.000 tona naftnih derivata u reku. Vlasti nastoje da saniraju posledice po hitnom postupku pa je tako do sada sakupljeno preko 700 tona mešavine vode i nafte. Prema preliminarnim podacima ruske državne Agencije za zaštitu životne sredine (Rosprirodnadzor) šteta izazvana izlivanjem dizel-goriva bi mogla da iznosi nekoliko desetina milijardi rubalja.

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku vanrednom situacijom federalnog karaktera. On je naložio Vladi da pripremi sve neophodne izmene, kada je reč o zakonu o zaštiti prirodne sredine, kako bi se sprečile bilo kakve nove ekološke katastrofe po uzoru na ovu koja se nedavno dogodila u Sibiru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala