Bivši diplomata Stejt departmenta: SAD i Rusija treba da produže sporazum o strateškom naoružanju

CC BY-SA 2.0 / Flickr / MC2 Thomas Gooley / Lansiranje balističke rakete "Trajdent" sa američke podmornice "Mejn"
Lansiranje balističke rakete Trajdent sa američke podmornice Mejn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Rusija treba da produže Sporazum o smanjenju strateškom ofanzivnog naoružanja (START-3), koji ističe u februaru 2021. godine, kako bi dobile na vremenu za pripremu novog sporazuma o kontroli oružja koji uključuje Kinu, izjavio je za Sputnjik bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Frenk Rouz.

„Sadašnji okviri (START-3) su strogo bilateralni okviri između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Ali Kina sve više utiče na ove bilateralne proračune u oblasti (strateške) stabilnosti... Stoga smatram da moramo da produžimo sporazum START-3 da bismo dobili na vremenu, kako bismo radili na nekim od ovih ključnih pitanja“, rekao je Rouz.

Govoreći o temi pregovora sa Rusijom, bivši zvaničnik naveo je da smatra da su Sjedinjene Američke Države, osim za sâmo strateško naoružanje, zainteresovane za tri teme.

Prva su nove nestrateške vrste naoružanja, poput, na primer, ruskog nuklearnog podmorničkog sistema „Posejdon“, koji „uništava arhitekturu strateške stabilnosti između Rusije i SAD“. Druga tema je bezbednost u svemiru, a treća je sajber-bezbednost.

„Postoji i četvrta tema – to su novi igrači poput Kine. Ne mislim da će kontrola naoružanja biti dugoročno održiva ako ne pronađemo način da uključimo Kinu u buduće sporazume“, uveren je ekspert.

S tim u vezi, Rouz je nazvao opravdanim pristup Trampove administracije pozivu Kini na pregovore, ali ga je kritikovao zbog toga što je Kina saznala za ovaj poziv iz javne izjave američkog predsednika.

Ranije su Sjedinjene Američke Države objavile da razmišljaju o produženju sporazuma o strateškom naoružanju sa Rusijom, koji ističe 2021. godine, ali predlažu da se proširi na širok spektar novog oružja, koje nije obuhvaćeno trenutnim sporazumom, a takođe predlažu da se u sporazum uključi i Kina. Kina je izjavila da nije zainteresovana za takve pregovore.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala