Probe pred Paradu pobede ― od ogromnog Mi-26 do „krokodila“ /video/

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Mi-24 na vojnim vežbama "Centar 2019"
Helikopter Mi-24 na vojnim vežbama Centar 2019 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posade helikoptera u sastavu avijacije Centralnog vojnog okruga počele su sa probama za vazdušni deo parade u Jekaterinburgu povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Sa aerodroma u Sverdlovskoj oblasti poleteli su helikopteri Mi-24, poznati u vojsci pod nadimkom „krokodil“, Mi-8 i najveći u svetu transportni helikopter Mi-26 koji može da preveze 20 tona tereta.

​U vazdušnom delu Parade pobede u Jekaterinburgu 24. juna, istog dana kada će biti održana i glavna parada na Crvenom trgu u Moskvi, učestvovaće 23 aviona i helikoptera.

Parada pobede se tradicionalno održava 9. maja, ali ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da ona bude odložena zbog složene epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona. 

Vojne parade biće održane širom zemlje, u 28 gradova, gde se nalaze štabovi vojnih okruga, flota i baze. Planirano je da ukupno učestvuje oko 64.000 vojnika, 1.850 jedinica vojne tehnike i 511 letelica.

Svet u ovoj godini obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala