Gradske vlasti Mineapolisa odlučile: Policija će biti rasformirana

© AP Photo / JASON LEESukob demonstranata i policije na protestu u Južnoj Karolini
Sukob demonstranata i policije na protestu u Južnoj Karolini - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Mineapolisu, gde je ubijen Afroamerikanac Džordž Flojd, gradsko veće donelo je odluku da rasformira lokalnu policiju posle optužbi za rasizam. Umesto toga biće uspostavljen, kako je rečeno, novi model javne bezbednosti.

Odluka gradskog veća Mineapolisa pročitana je javno, pred više stotina demonstranata.

Članica veća rekla je da je u Mineapolisu, ali i širom Amerike postalo jasno da postojeći sistem organizovanja policije i javne bezbednosti ne čini zajednice sigurnim i da su se dosadašnje reforme pokazale neuspešnim, prenosi RTS.

Nacionalna garda - Sputnik Srbija
Tramp naredio da se Nacionalna garda povuče iz Vašingtona: Sve je pod savršenom kontrolom!

Deo novca kojim se finansirala policija biće preusmeren na strategije od kojih korist ima cela zajednica. Za odluku je glasalo 9 od 13 članova Saveta. Protiv je bio i gradonačelnik Džejkob Frej.

I u Njujorku je gradonačelnik Bil de Blazio rekao da će nakon masovnih anti-rasnih protesta policija biti reformisana.

„Fokusirani smo na to da pripadnici policije pomažu mladim ljudima i rešavaju njihove brige, da se problemi rešavaju u korenu a ne njihove posledice. Naša odluka je da novac koji je koristila policija sada ide u socijalne službe a planovi će biti precizirani narednih nedelja“, naveo je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti pokrenuti su krajem maja u Americi zbog ubistva Džordža Flojda. Protesti su se prelili i po gradovima širom sveta, a na mnogima je prethodnih dana bilo sukoba sa policijom i nereda.

Džordž Flojd će danas biti sahranjen u Hjustonu. Predviđeno je da njegovo telo bude javno izloženo šest sati u Hjustonu na komemoraciji nakon čega će biti sahranjen, prenela je AP.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala