U Francuskoj i policajci na udaru rasističkih uvreda /video/

© AP Photo / Daniel ColeProtesti u Francuskoj
Protesti u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policajci u Francuskoj, koji nisu etnički Francuzi, izloženi su uvredama i optužbama za „izdaju“ u okviru protesta održanih i u ovoj zemlji nakon smrti Amerikanca Džordža Flojda.

Dva francuska policajca su već podnela tužbu. Među njima je Linda Kebab, predstavnica policijskog sindikata Unite SGP. Ona je odlučila da odgovori na tvit novinara Taha Buhafa, u kome je on naziva „Arapkinjom koja se dodvorava“.

Prelivanje američke polemike u Francusku

Podsećajući da je Francuskinja, Linda u razgovoru za Sputnjik izražava žaljenje što se u Francusku preliva američka polemika.

​Ova pripadnica francuske policije kaže da je navikla na uvrede, ali da poslednja u nizu ima jasno rasistički podtekst, te da je zato i podnela tužbu. Prema njenim rečima, novinar koji joj je uputio uvredu je fanatična osoba i može biti opasan.

„Kasnije će uraditi nešto gore, on je sposoban na to da poziva na linč“, upozorava Linda Kebab.

Pevačica Kamelija Žordana, koja se nastupajući na televiziji 23. maja, nije uplašila da kaže da u „Francuskoj svakodnevno ubijaju muškarce i žene zbog boje njihove kože“, pevala je na protestu: „Revolucija je već ovde! Vreme da se uzme oružje!“

​Linda je zabrinuta zbog etničke logike opasnog razvoja događaja koji poprima trenutna polemika.

„Debata je previše etničkog karaktera. Mi uvozimo američku polemiku. Žele da nas nateraju da verujemo da su Francuzi podeljeni prema etničkoj pripadnosti. Činjenica da u policiji rade i crnci i Arapi ukazuje na drugačiju situaciju“, ukazala je ona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala