Stoltenberg obećava: Reagovaćemo na ekonomsko jačanje Kine

© AFP 2023 / Denis Lovrovic Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jačanje Kine, njen ekonomski rast i aktivna spoljna politika ne mogu u bliskoj budućnosti ostati bez reakcije zemalja-članica NATO-a, smatra generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, koji je u ponedeljak predstavio strategiju razvoja vojnog bloka do 2030. godine.

 

„Kina će uskoro postati glavna ekonomija u svetu, ima i drugi po veličini vojni budžet, zemlja značajno ulaže u savremene tehnologije, rakete, koje imaju domet do zemalja Alijase, približava nam se u sajber-prostoru, na Arktiku, u Africi, ulaže sredstva u infrastrukturu, sve više sarađuje sa Rusijom. Sve to mora imati posledice za bezbednost saveznika, zbog čega i moramo reagovati“, objasnio je Stoltenberg.

On je podsetio da je o jačanju Kine bilo reči na samitu NATO-a koji je održan u decembru u Londonu.

„Lideri zemalja NATO-a na sastanku u Londonu složili su se da treba razmišljati o bezbednosnim pitanjima u kontekstu jačanja Kine. Rast te zemlje ima i velike prednosti: razvoj je doveo do rasta u regionu, milioni ljudi uspeli su da prevaziđu siromaštvo. Ali Kina istovremeno izaziva određenu zabrinutost kod saveznika“, zaključio je generalni sekretar NATO-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala