Ruski general: Naš slojeviti sistem PVO može uništiti američke bombardere na velikoj udaljenosti

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe PVO na poligonu Ašuluk
Vojne vežbe PVO na poligonu Ašuluk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija poseduje moćnu protivvazdušnu odbranu koja je u stanju da uništi mete na velikim udaljenostima, između ostalog i američke bombardere B-52H „Stratofortres“, rekao je bivši zamenik glavnog komiteta Ratnog vazduhoplovstva Rusije, general-poručnik Ajteč Bižev.
„U Rusiji je stvoren moćan slojevit sistem PVO. Prvo na velikim udaljenostim ratuje lovačka avijacija, takozvana duga ruka, a zatim se uključuju protivavionski raketni sistemi različitog dometa“, pojasnio je Bižev, komentarišući saopštenje ukrajinske konsultantske kompanije „Difens ekspres“ da su strateški bombarderi B-52H „Stratofortres“ američkog ratnog vazduhoplovstva u stanju da „napadnu“ Rusiju koristeći raketno naoružanje, bez ulaska aviona u vazdušni prostor koji kontoliše protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“.

Prema njegovim rečima, takva odbrana će omogućiti da se na velikim udaljenostima unište nosači naoružanja, uključujući američke strateške bombardere B-52H „Stratofortres“, kao i rakete dugog dometa koje letelice lansiraju.

Bižev je pojasnio da su u Rusiji više puta održavane vojne vežbe sa simulacijom masovnog napada američke avijacije na Rusiju. Kako su pokazale vojne vežbe, rusko naoružanje uništava 80-90 odsto neprijateljskih meta, dodao je.

Okeanski višenamenski sistem Posejdon - Sputnik Srbija
Ruski ekspert ukazao koje superoružje Rusije može „poništiti“ američku moć

U suštini, sve vojno razvijene zemlje razvijaju visokoprecizno oružje dugog dometa kako bi mogli da gađaju mete ne ulazeći u aktivnu zonu PVO protivnika, istakao je ekspert.

„Takvu taktiku primenjuju i američki i ruski vojnici. To omogućava da se sačuva nosač, bez ulaska u zonu lansiranja protivavionskih sistema, i da se gađa meta. Amerikanci poseduju krstareće rakete vazdušnog baziranja koje mogu da pogode mete na udaljenosti od 2.500 kilometara. I Rusija poseduje raketno oružje sličnih karakteristika“, istakao je Bižev.

Prema njegovim rečima, Rusija je u stanju da se uspešno suprotstavi toj taktici, jer poseduje, između ostalog, lovce dugog dometa tipa MiG-31, koji su napravljeni za borbu protiv strateške avijacije, kao i avione za identifikovanje objekata u vazduhu A-50.

„Oni lete u slučaju zaoštravanja međunarodne političke situacije, formiraju gusto radarsko polje i upravljaju lovačkom avijacijom. Pored toga, Rusija poseduje i veliki broj sredstava za uništavanje krstarećih raketa“, rekao je ruski general-poručnik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala