Nezavisni novinari pronašli nove svedoke u istrazi pada malezijskog aviona u Donbasu /video/

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji
Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kreatori platforme za nezavisne novinare „Bonanca medija“, Jan Jerlašova i Maks van der Verf, autor dokumentarca o padu malezijskog aviona „boing“ (let MN17) u Ukrajini 2014. godine, objavili su na Jutjubu novi video sa svedocima avionske nesreće.

„Video se lovac kako ide na zapad. Nisam video sâm putnički avion... Nisam video eksploziju, čuo sam zvuk, udar... a zatim i delove, a lovac je krenuo prema Debaljcevu. Drugi avion nisam video. Kako su govorili, postojao je drugi (avion). Ne znam, ja sam video saomo jedan avion... Moja žena i ja smo se posle iznenadili zašto su na vestima govorili da ga je oborila raketa, a ništa nisu govorili o avionima“, ispričao je jedan od očevidaca, stanovnik sela Oljhovčik.

„U početku je sve bilo tiho, a zatim su nad glavama počeli da lete vojni avioni. Jedan sam sigurno video. Drugi, čuo sam zvuk, ali nisam znao gde je. Kada je onda sve utihnulo, prošlo je dve minute, a onda snažan udar iznad glava. Podigao sam glavu da pogledam u nebo i video trag, ne znam od čega, ali bio je nekako horizontalan“, rekao je drugi očevidac Boris.

Na snimku se citiraju i reči još jednog svedoka po imenu Genadij, sa kojim su novinari razgovarali u februaru ove godine.

„Udarila je raketa, neka mala i eksplodirala odozdo u njega... Nisam video samu raketu, video sam trag, koji je išao sa zemlje“, kaže Genadij.

Pad aviona MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Zidine Kremlja na obali reke Moskve - Sputnik Srbija
Kremlj: Istraga holandskog novinara – dokaz da Rusija nije kriva za obaranje MH17

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Kako je izjavio zamenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumentaciju koja ukazuje da je raketa protivvazdušnog sistema „Buk“, koja je pogodila „boing“, pripadala Ukrajini, i da je ispaljena sa teritorije koju kontroliše Kijev, međutim, istražitelji su ignorisali ove informacije. Istovremeno, tužilaštvo je prvog dana saslušanja priznalo da je primilo i proučava podatke ruskog tužilaštva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su tvrdnje Međunarodne istražne grupe o umešanosti Moskve u obaranje aviona neosnovane i za žaljene, a da je istraga pristrasna i jednostrana. Kasnije je predsednik Vladimir Putin naveo da Rusiji nije dozvoljeno da istražuje pad aviona na istoku Ukrajine, a Moskva može da prizna rezultate istrage ako u njoj bude u potpunosti učestvovala. Sve rakete, čiji je motor pokazala holandska komisija za istragu pada MH17, bile su eliminisane nakon 2011. godine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Portparol predsednika Dmitrij Peskov više puta je izjavljivao da Moskva kategorički odbacuje navode o umešanosti u obaranje malezijskog „boinga“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala