Skandal u Bugarskoj: Ministarka lagala EU da ne bi stopirali donacije

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski sajt „Bivol“, koji objavljuje novinarska istraživanja, optužio je ministarku poljoprivrede Desislavu Tanevu da je pokušala da ubedi kolege iz njene branše da ne prijavljuju da su u okviru finansijske pomoći Evropske unije dobili više sredstava nego što je trebalo.

Kako navodi portal, u prilog tome svedoči video-snimak na kome ministarka razgovara sa predstavnicima Savetodavnog veća za voćarstvo i vrtlarstvo.

„Predlažem vam da se držite toga da kod nas nema takvih prevara i da je sve u redu, inače će nam ukinuti finansiranje. Na kraju krajeva, uradili smo ono što je privredna grana od nas zahtevala. I sada da se hvalimo da smo prevaranti? Sutra će reći: 'Znači, vama ne treba takva pomoć'“, odgovorila je ministarka na konstataciju Georija Vasiljeva, organizacionog sekretara asocijacije „Bugarska paprika“, koji je rekao da su 22 člana asocijacije u okviru finansijske podrške dobili više novca nego što se očekivalo.

Vasiljev je tom prilikom odgovorio ministarki da „misle da nisu samo oni dobili više, nego i drugi proizvođači povrća“.

„Ako je moguće, mi bismo hteli da zvanično ili putem mejla saznamo kako je došlo do toga da dobijemo taj novac“, rekao je Vasiljev ministarki, prenosi bugarski portal.

Međutim, ona je upozorila članove Savetodavnog veća da o tome ne govore i da se u Bugarskoj čine ozbiljni prekršaji koji moraju ostati tajna za evropske partnere, ističe autor.

Međutim, ministarka odbacuje tvrdnje bugarskog sajta. Prema njenim rečima, taj razgovor vođen je 27. marta u jeku pandemije virusa korona i odnosio se na neophodne mere podrške poljoprivrede.

Ona tvrdi da se šema finansijske pomoći detaljno proverava i da se sve informacije dele sa Evropskom komisijom.

„To je citat iz razgovora sa predstavnicima industrijskih organizacija za voćarstvo i povrtlarstvo povodom epidemije. Na virtuelnom sastanku razgovarali smo o predlogu da se Bugarska obrati Evropskoj komisiji u cilju dobijanja kompenzacije za poljoprivredne proizvođače koji su nastradali zbog kovida 19. Sada, tri meseca nakon tog razgovora, mi smo na putu da nadoknadu dobiju sve zemlje-članice EU“, istakla je ministarka.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala