Marš pobednika: Ovako je izgledala Moskva 24. juna 1945. godine dok je njome defilovala Crvena armija

Pratite nas
Više od mesec dana pošto je potpisana kapitulacija nacističke Nemačke, u Moskvi je održana prva Parada pobede. Tog 24. juna 1945. godine Crvenim trgom defilovali su pobednici ― vojnici koji su se borili kod Moskve, branili Lenjingrad, prošli pakao Staljingrada, oslobađali Evropu i jurišali na Berlin...

Parada održana na Crvenom trgu bila je prva parada Crvene armije u čast pobede SSSR-a nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Njome je komandovao maršal Konstantin Rokosovski, a vodio ju je maršal Georgij Žukov, koji je sa svojom armijom ušao u Berlin. U čast svakog bataljona orkestar je svirao poseban marš, a toga dana je prvi put intonirana i nova himna Sovjetskog Saveza, koju je komponovao Aleksandar Aleksandrov.

Vrhunac parade bilo je bacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Uz aplauz gledalaca, prva je bila bačena zastava bataljona lične Hitlerove straže. Da bi se naglasilo gađenje prema neprijatelju, vojnici su zastave Vermahta nosili u rukavicama, koje su posle parade spaljene.

Paradu je obeležio i prolazak vojnih vozila Crvene armije, koja će i ove godine defilovati Crvenim trgom.

Osim savremene vojne tehnike, na ovogodišnjoj paradi defile mehanizovane kolone tradicionalno će otvoriti legendarni tenkovi T-34, a uslediće i „ubice“ nemačkih tenkova ― protivtenkovski samohodni topovi SU-100.
„Kaćuša“ - Sputnik Srbija
Sovjetsko oružje Pobede: Višecevni bacač raketa BM-13 „Kaćuša“

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pogledajte još:

► Foto-galerija: Put do pobede ― u koloru: Novi život fotografija iz Velikog otadžbinskog rata

Fotografije komandanata Parade pobede koje do sada nisu viđene

► Foto-galerija: Istorija u kadru ― Slike najboljeg sovjetskog ratnog fotografa

► Foto-galerija: Dan pobede ― ovako je Moskva dočekala vest o konačnom porazu nacista

© Sputnik / Izrailь Ozerskiй / Uđi u bazu fotografijaParada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945. kojom je obeležen poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945. kojom je obeležen poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. - Sputnik Srbija
1/17
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945. kojom je obeležen poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.
© Sputnik / Mihail Ozerskiй / Uđi u bazu fotografijaParadu na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine vodio je maršal Sovjetskog Saveza Georgij Žukov. Paradom je komandovao maršal Konstantin Rokosovski.
Paradu na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine vodio je maršal Sovjetskog Saveza Georgij Žukov. Paradom je komandovao maršal Konstantin Rokosovski. - Sputnik Srbija
2/17
Paradu na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine vodio je maršal Sovjetskog Saveza Georgij Žukov. Paradom je komandovao maršal Konstantin Rokosovski.
© Sputnik / Яkov Halip / Uđi u bazu fotografijaKomanda Prvog ukrajinskog fronta na Paradi pobede 24. juna 1945. Prvi sleva — maršal Ivan Konjev
Komanda Prvog ukrajinskog fronta na Paradi pobede 24. juna 1945. Prvi sleva — maršal Ivan Konjev - Sputnik Srbija
3/17
Komanda Prvog ukrajinskog fronta na Paradi pobede 24. juna 1945. Prvi sleva — maršal Ivan Konjev
© Sputnik / Яkov Halip / Uđi u bazu fotografijaJedan od glavnih delova parade bio je prolazak vojnih vozila Crvene armije.
Jedan od glavnih delova parade bio je prolazak vojnih vozila Crvene armije. - Sputnik Srbija
4/17
Jedan od glavnih delova parade bio je prolazak vojnih vozila Crvene armije.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaBacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Da bi se naglasilo gađenje prema neprijatelju, zastave Vermahta vojnici su nosili u rukavicama, koje su posle parade spaljene.
Bacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Da bi se naglasilo gađenje prema neprijatelju, zastave Vermahta vojnici su nosili u rukavicama, koje su posle parade spaljene.  - Sputnik Srbija
5/17
Bacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Da bi se naglasilo gađenje prema neprijatelju, zastave Vermahta vojnici su nosili u rukavicama, koje su posle parade spaljene.
© Sputnik / Evgeniй Haldeй / Uđi u bazu fotografijaSvečani defile vojnika na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobede nad nacističkom Nemačkom
Svečani defile vojnika na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobede nad nacističkom Nemačkom - Sputnik Srbija
6/17
Svečani defile vojnika na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobede nad nacističkom Nemačkom
© Sputnik / Sergeй Loskutov / Uđi u bazu fotografijaParada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945.
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945.  - Sputnik Srbija
7/17
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSvečani defile vojnika kombinovanih pukova na Crvenom trgu 24. juna 1945.
Svečani defile vojnika kombinovanih pukova na Crvenom trgu 24. juna 1945. - Sputnik Srbija
8/17
Svečani defile vojnika kombinovanih pukova na Crvenom trgu 24. juna 1945.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaBacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu.
Bacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. - Sputnik Srbija
9/17
Bacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu.
© Sputnik / Sergeй Loskutov / Uđi u bazu fotografijaMaršal Sovjetskog Saveza Rodion Malinovski na čelu Drugog ukrajinskog fronta na Paradi pobede 24. juna 1945.
Maršal Sovjetskog Saveza Rodion Malinovski na čelu Drugog ukrajinskog fronta na Paradi pobede 24. juna 1945. - Sputnik Srbija
10/17
Maršal Sovjetskog Saveza Rodion Malinovski na čelu Drugog ukrajinskog fronta na Paradi pobede 24. juna 1945.
© Sputnik / Anatoliй Garanin / Uđi u bazu fotografijaParada pobede u Moskvi održana 24. juna 1945. godine u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom
Parada pobede u Moskvi održana 24. juna 1945. godine u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom - Sputnik Srbija
11/17
Parada pobede u Moskvi održana 24. juna 1945. godine u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom
© Sputnik / Sergeй Loskutov / Uđi u bazu fotografijaDemineri sa dresiranim psima na Paradi pobede na Crvenom trgu, 24. juna 1945.
Demineri sa dresiranim psima na Paradi pobede na Crvenom trgu, 24. juna 1945. - Sputnik Srbija
12/17
Demineri sa dresiranim psima na Paradi pobede na Crvenom trgu, 24. juna 1945.
© Sputnik / Sergeй Loskutov / Uđi u bazu fotografijaBacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu.
Bacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu.  - Sputnik Srbija
13/17
Bacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu.
© Sputnik / Sergeй Loskutov / Uđi u bazu fotografijaNosioci barjaka i obeležja pukova na Paradi pobede na Crvenom trgu, 24. juna 1945.
Nosioci barjaka i obeležja pukova na Paradi pobede na Crvenom trgu, 24. juna 1945. - Sputnik Srbija
14/17
Nosioci barjaka i obeležja pukova na Paradi pobede na Crvenom trgu, 24. juna 1945.
© Sputnik / Evgeniй Haldeй / Uđi u bazu fotografijaParada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945. kojom je obeležen poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945. kojom je obeležen poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. - Sputnik Srbija
15/17
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945. kojom je obeležen poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.
© Sputnik / Anatoliй Garanin / Uđi u bazu fotografijaGosti iz inostranstva prisustvuju paradi na Crvenom trgu u čast pobede nad nacističkom Nemačkom, 24. juna 1945.
Gosti iz inostranstva prisustvuju paradi na Crvenom trgu u čast pobede nad nacističkom Nemačkom, 24. juna 1945. - Sputnik Srbija
16/17
Gosti iz inostranstva prisustvuju paradi na Crvenom trgu u čast pobede nad nacističkom Nemačkom, 24. juna 1945.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaParada pobede održana 24. juna 1945. na Crvenom trgu ovekovečena je i kao poštanska marka koja se koristila šezdesetih godina u SSSR-u
Parada pobede održana 24. juna 1945. na Crvenom trgu ovekovečena je i kao poštanska marka koja se koristila šezdesetih godina u SSSR-u - Sputnik Srbija
17/17
Parada pobede održana 24. juna 1945. na Crvenom trgu ovekovečena je i kao poštanska marka koja se koristila šezdesetih godina u SSSR-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala