„Za dom spremni“ oriće se Mariborom, Srbi u Sloveniji šokirani

Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije poništilo je zabranu za koncert kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru, a tu odluku osudio je Savez Srba Slovenije, ali i pojedini slovenački političari.

Posle žalbe koju je uložio organizator Tompsonovih koncerata u Sloveniji, hrvatskom pevaču je ipak omogućeno da održi koncert jer mu to dozvoljavaju pravila Evropske unije, čija je Slovenija članica. Predsednik Slovenije Borut Pahor ranije se već ogradio od hrvatskog pevača.

​Tomson je trebalo da nastupi još u maju u Mariboru, ali zbog zabrane gradskih vlasti to se nije desilo. Sada, međutim, osim što će pevač moći da održi koncert, imaće i pravo da tuži Sloveniju „zbog poslovnog gubitka“ od oko 150.000 evra, koliko je otprilike procenjeno da je izgubio otkazivanjem koncerta.

Tompsonu omogućen koncert u Sloveniji

Za se je „kriv“ Član 42. Ustava usklađen sa evropskim pravom, koji određuje da je svima zagarantovano pravo na mirno i javno okupljanje. Drugo obrazloženje se odnosilo na „nedovoljno“ argumenata za zabranu koncerta Tompsonu, jer, kako se navodi, nije bilo „konkretnih dokaza da ima radikalni odnos prema Srbima i da ga na njegovim koncertima publika bodri, jer uzvikuje i veliča ustaške zločine“.

​Danijel Igrec, jedan od predstavnika Saveza Srba Slovenije, u izjavi za Sputnjik najoštrije je osudio dozvolu održavanja koncerta Marka Perkovića Tompsona. Kako kaže, to je izazvalo mnoštvo negativnih reakcija kako u delu slovenačke političke scene, tako i među običnim stanovništvom.

Srbi u Sloveniji šokirani

„Najoštrije smo osudili odluku nadležnog Ministarstva, jer ona za nas predstavlja nipodaštavanje dostojanstva ne samo srpske, već i svih ostalih zajednica u Sloveniji, pa i samog slovenačkog naroda, koji je i sam bio žrtva ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata. Posebno nas je neprijatno iznenadilo i to da je odluka o održavanju koncerta doneta uprkos jasnim i nedvosmislenim upozorenjima slovenačke policije da pomenuti koncert predstavlja događaj visokog bezbednosnog rizika, ali i protivno odlukama upravnih organa koji su stav o zabrani koncerta usvojili na osnovu jasnih uputstava Upravnog suda Republike Slovenije“, ističe on.

​Smatramo, dodaje Igrec, da je nedopustivo da država koja je i sama bila žrtva agresora tokom Drugog svetskog rata, pruža gostoprimstvo osobama koje propagiraju nacističke simbole i ideologiju Nezavisne Države Hrvatske.

Tompson je zabranjen u većini država EU

„Svaki poklič ili poruka tokom tih koncerata kojim se veličaju fašizam i zločini nad srpskim i drugim narodima, predstavljaju direktan udar na sve žrtve NDH i šalju negativnu sliku o poštovanju ljudskih prava u jednoj državi. Nastupi Marka Perkovića Tompsona imaju za cilj reviziju istine i iskrivljivanje nepobitnih istorijskih činjenica. Podsećam da su upravo na osnovu ovih okolnosti koncerti Marka Perkovića Tompsona zabranjeni u većini zemalja-članica EU, koje počivaju na poštovanju demokratskih vrednosti, vladavine prava i osnovnih ljudskih sloboda. Mi smo kao krovna organizacija srpske nacionalne zajednice u Sloveniji apelovali na Ministarstvo unutrašnjih poslova da još jednom ozbiljno preispita i povuče svoju spornu odluku“, ističe naš sagovornik i zaključuje da je u zajedničkom interesu da „naša domovina Slovenija i dalje ostane država koja razume, poštuje i štiti ljudska prava i vrednosti svog Ustava, na kojima je i sama zasnovana.

Reagovali i slovenački političari

Na vest o Tompsonovom koncertu u izjavi za Sputnjik reagovao je i Zmago Jelinčič, predsednik Slovenske nacionalne stranke:

​„Nedopustivo je da hrvatski lobi u Mariboru postigne da ustaški pevač Tompson nastupi u Sloveniji. Postavljam javno pitanje nadležnima — da li je to početak sprovođenja plana još iz vremena Tuđmana o tome da Hrvatska dobije granicu sa Austrijom? Hoćemo li u Sloveniji gledati pozdrave sa podignutom desnicom i pokliče ’Za dom spremni‘? Da li smo zaista zaboravili ko je pobedio u Drugom svetskom ratu, da li smo zaboravili na zločine ustaša nad slovenačkim narodom? Da li smo zaboravili na pobijene slovenačke popove u Jasenovcu? Da li smo zaboravili na sve ostale žrtve ustaškog režima? Ovo što se dešava je nedopustivo“, zaključuje Jelinčič.

Podsetimo, pre ovih dešavanja u Sloveniji, ranije ove nedelje Visoki prekršajni sud Hrvatske odlučio je na zajedničkoj sednici svih sudija tog suda da pevač Marko Perković Tompson, kada peva svoju pesmu „Čavoglave“ koja započinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, ne čini prekršaj protiv javnog reda i mira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala