Ukrajina mašta o statusu patrijaršije za raskolničku crkvu

© Sputnik / StringerPoglavar "nove crkve" u Ukrajini Epifanij Dumenko
Poglavar nove crkve u Ukrajini Epifanij Dumenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajedničkim trudom i uz blagoslov Vaseljenske patrijaršije Pravoslavna crkva Ukrajine će dobiti status patrijaršije, saopštio je mitropolit raskolničke crkve Epifanije Dumenko u čestitki u čast 30. godišnjice održavanja „Sveukrajinskog sabora“ Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve (raskolnička struktura, sada deo Pravoslavne crkve Ukrajine).
„Opšteukrajinski sabor iz 1990. godine – jedan je od istorijskih koraka ka punoj nezavisnosti naše Pravoslavne crkve. Nakon vekovnog duhovnoh ropstva, vekovne neprekidne borbe za svoju crkvu, više od 700 delegata iz cele Ukrajine jednodušno je proglasilo: Autokefalna crkva je bila i biće!“, napisao je Dumenko na fejsbuku.

On je dodao da veruje da će, kako je dobijen tomos od Vaseljenske patrijaršije, „za šta su se borile generacije ukrajinskih pravoslavaca, zajedničkim trudom i blagoslovom majke-crkve (Carigrada) biti dobijen i status patrijaršije za PCU“, naglasio je Epifanije.

Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala