Srpski recept za uspeh: „Nađeš način“, izađeš na teren i – pobediš /video/

CC0 / pixabay / Koš
Koš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čuvena je replika iz filma „Nebeska udica“, kada Kaja, koga tumači slavni Nebojša Glogovac, objašnjava svom sinu kako se postaje šampion: „Šampion se postaje tako što izađeš na teren kad je najteže, i pobediš“. Retko koja rečenica tako dobro može da definiše uspeh, bilo da je reč o preduzetništvu ili nekom drugom životnom polju.

Pandemija virusa korona se osetila na svakom meridijanu planete. Za sada, srećom, nije došlo do apokaliptičnog scenarija, ali život je globalno učinjen težim. Nedostatak slobode kretanja, zatvaranje granica, strah od nevidljivog neprijatelja - naterali su čak i neustrašive da se zapitaju za budućnost.

Ekonomska kriza u mesecima koji su pred nama je neminovnost. Međutim, prepoznavanje mogućnosti onlajn prodaje, zahvaljujući velikom doprinosu interneta kao saveznika trgovaca, doprinelo je da se krizni period lakše prebrodi. „Kameleonski zakon“ adaptacije u prirodi, potpuno je analogan opstanku u poslovanju. Preduzetnici koji su svoje biznise prilagodili postojećim okolnostima su uspeli da zarade i više nego ranije.

Novac - Sputnik Srbija
Nije svima kriza: Najbogatiji ljudi na svetu postali još bogatiji

Globalizovan svet - globalni i problemi. Međutim, najviše strada lokalna zajednica, dok na prvu „loptu“ volšeban, ali zapravo logičan način, najbogatiji - profitiraju. Mali preduzetnici i lokalni biznisi mogu lakše da se adaptiraju od velikih kompanija, ali su prvi na udaru krize, i kako njihovi „džepovi“ osete krizu u prvom momentu, tako će i država osetiti u drugom talasu. Gde su ti lokalni preduzetnici i kako stoji Srbija u vremenu krize?

Druga teza uspeha, posle one kako se postaje šampion, jednostavna je i vrlo često primenjivana na našem podneblju: Nađeš način. Opisuje momenat kada nam „vetrovi života“ nisu baš naklonjeni i kada nas „šibaju“ u prsa. Ujedno, to je jedna od onih rečenica zahvaljujući kojoj smo i opstali tokom mnogih istorijskih nedaća. Drugo je pitanje da li su nam jedra uvek bila podešena u dobrom smeru u odnosu na pravac vetra i kako se nosimo sa „burom“ na svetskom tržištu znanja i tehnologije.

Kako to da smo došli u situaciju da nam nedostaju i programeri i građevinari i hoće li se u narednih 10 godina kreativnim obrazovnim sistemom, a pod „kreativnim“ sigurno se ne podrazumeva izbacivanje Desanke Maksimović iz lektire, smanjiti nedostaci u pojedinim branšama?

Kakve poslove budućnosti kreiramo i da li ćemo se bazirati na ekonomiji znanja - pitanja su od čijih će odgovora zavisiti da li će Srbija postati „Merlin Monro“ zemlja - spolja sve deluje lepo i privlačno, a kada se malo zagrebe vidi se da su najprodavanija roba cigarete i lekovi za smirenje... Lopta je u našim rukama, vreme na semaforu nam nije saveznik, ali i dalje važi princip da pobeđuju samo oni koji izađu na teren kad je najteže i koji nađu način. To je razlika između šampiona i onih koji ostaju iza njega u trci. Šampion, kada je priteran uza zid, igra najbolje i to je ono gde smo se isticali u istoriji, barem kada je reč o sportu…

O temi preduzetništva, iz sopstvenog primera, o borbi za opstanak malih biznisa nakon korone i sličnostima između profesionalnih sportista i preduzetnika u emisiji „Tehnogram” govorio je Ivan Minić, osnivač podkasta „Pojacalo.rs“. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala