Srbija odnela pobedu na Međunarodnom takmičenju „Živa klasika 2020.“

Svetlana Kršljanin, Konkurs mladih deklamatora proze „Živa klasika“
Svetlana Kršljanin, Konkurs mladih deklamatora proze „Živa klasika“  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Dan ruskog jezika, 6. juna na Crvenom trgu u Moskvi održano je superfinale najvećeg međunarodnog takmičenja mladih deklamatora proze „Živa klasika“.

Tokom poslednjih nekoliko godina deca iz Srbije su redovni učesnici takmičenja. Na ovom takmičenju, u ozbiljnoj konkurenciji ovogodišnjih superfinalista, vršnjaka iz Austalije, Belorusije i Holandije pobedu je odnela Svetlana Kršljanin (11 godina), koja je predstavila Srbiju deklamujući odlomak iz dela spisateljice Irine Pivovarove „Smejali smo se he, he“. 

Svetlani je u pripremama za takmičenje pomagala profesorka na tečajevima ruskog jezika pri Ruskom centru za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u Beogradu Julija Danilović. 

Superfinalisti su nastupili u onlajn režimu, a direktni prenos manifestacije mogao se pratiti na sajtu takmičenja „Živa klasika“ https://youngreaders.ru/.

Nastupe su ocenjivali: narodni umetnik Rusije, rektor Pozorišnog instituta „Boris Ščukin“ iz Moskve Jevgenije Knjazev, televizijski voditelji Arina Šarapova i Timur Solovjov, glumice i voditeljke Nona Grišajeva i Jana Čurikova. Program superfinala vodio je zaslužni umetnik Rusije Aleksandar Oleško. 

Takmičenje mladih deklamatora proze ,,Živa klasika" najveći je projekat u svojoj oblasti u Rusiji. Svake godine na takmičenju učestvuje preko 2,5 miliona dece iz 85 regiona Rusije i 60 zemalja sveta.

Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Rossotrudničestva uz grant predsednika Ruske Federacije za razvoj civilnog društva, uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije i Federalne agencije za štampu i javno informisanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala