Pompeo: Potencijalni konflikt sa Kinom - krajnja mera

© AP Photo / Mary AltafferAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika razmatra potencijalni konflikt sa Kinom zbog Hongkonga kao krajnje sredstvo pritiska na Peking, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo u intervjuu „The Daily Caller“.
SAD uvek pamte da konflikt, ako u njega uđemo, predstavlja krajnje sredstvo, kada ne ostane drugog izbora za zaštitu slobode“, rekao je Pompeo, komentarišući zakon o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga koji priprema Kina.

On je naglasio da je Vašington u obavezi da sarađuje, diplomatski  sa kineskom Komunističkom partijom, radi na tome da se osigura zaštita Amerikanaca svim mogućim sredstvima.

Američki diplomata je napravio paralelu sa postupcima Nemačke prema evropskim državama za vreme Drugog svetskog rata.

„Ovo je isti slučaj. Prekršena su obećanja koja je kineska Komunistička partija dala u sporazumu sa Velikom Britanijom (o vraćanju Kini jurisdikcije nad Hongkongom) odlukom da se stanovnici Hongkongu liše obećane slobode. Ona liče na neka od obećanja koja su bila narušena u vreme kada je Nemačka bila protiv ostale Evrope“, izjavio je američki diplomata.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp saopštio da bi SAD mogle ukinuti olakšice Hongkongu i uvesti sankcije zvaničnim licima Kine i Hongkonga koji potkopavaju autonomiju tog administrativnog centra. Kina je saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe. SAD smatraju katastrofalnom odluku Pekinga i naglašavaju da ona potkopava autonomiju i slobodu Hongkonga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala