Od Bele kuće do Golden gejta: Hiljade Amerikanaca marširalo ulicama /video/

© Sputnik / Artur GabdrahmanovProtesti u Vašingtonu, demonstranti ispred policijskog kordona
Protesti u Vašingtonu, demonstranti ispred policijskog kordona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hiljade demonstranata preplavilo je ulice, trgove i mostove u gradovima širom Amerike na protestima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Protesti su održani u Čikagu, Vašingtonu, Njujorku, San Francisku, Filadelfiji.

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu na masovnom protestu protiv policijske brutalnosti i rasizma u Vašingtonu.

Demonstranti su došli iz svih krajeva SAD na skup protiv rasizma i policijske brutalnosti, a pridružila im se i gradonačelnica Mjuriel Bauser koja je ranije zatražila od predsednika Donalda Trampa da povuče vojsku iz grada.

„Treba da gledamo šta se dešava u Vašingtonu zato što ne želimo da federalna vlada uradi drugim Amerikancima“, rekla je ona šetajući sa demonstrantima.

Na putu ka 19. ulici koja vodi do Bele kuće, a koju je gradonačelnica Vašingtona u petak preimenovala u ulicu „Crni životi su bitni“, demonstranti su zastali i klečali četiri minuta odajući i na taj način poštu Džordžu Flojdu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Si-En-En.

​Do podneva po lokalnom vremenu kod Linkolnovog spomenika okupilo se oko 3.000 ljudi, a isto toliko je i kod Bele kuće, saopštila je policija. Druga grupa bila je kod zgrade Kongresa. Organizatori su poveli kolone u marš ulicama oko Bele kuće, a automobili koji su prolazili trubili su u znak podrške demonstrantima.

​Stanovnici Njujorka su satima marširali sve do Bruklinskog mosta, noseći transparente sa natpisom: „Nema pravde, nema mira“, kao i pozivom da se obustavi finansiranje policije.

​Protesti su održani i u San Francisku, gde su demonstranti delimično blokirali most Golden gejt.

U Filadelfiji se na protestima kod Muzeja umetnosti okupio veliki broj ljudi koji su uzvikivali: „Crni životi vrede“.

​Podsetimo, Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala