Ko kvari odnose između Rusije i Češke

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPrag
Prag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan deo češke elite namerno kvari odnose između Moskve i Praga – pritom, ni pogoršanje odnosa, ni proterivanje dvojice ruskih diplomata ne odgovoraju unutrašnjoj politici Češke, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi „Rusija 1“.

„To Česima ne treba. Stanovništvo, narod te zemlje, pre svega, ima pravo da odlučuje i da gradi svoj odnos prema Rusiji, prema ljudima koji žive u našoj zemlji, prema njenoj politici. Ali njih niko ne pita", istakla je ona.

Diplomata je konstatovala da je stoga očigledno da to ni na koji način ne odgovara ni pragmatičnim interesima, niti unutrašnjoj politici Češke.

„Ali, istovremeno, jedan deo češke elite namerno kvari odnose“, objasnila je Zaharova.

Ona je dodala da je ruska strana pokazala ko stoji iza te elite na primeru „najprljavije kampanje prenosa i demontiranja spomenika maršalu Ivanu Konjevu“.

„Opet ti isti partneri. Partnerstvo predviđa da partner neće pogoršavati stanje. Šta se događa – zapadni partner sve vreme nešto unosi u češku politiku što nosi destruktivni karakter“, zaključila je ona.

Podsetimo, češka Vlada proglasila je dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu za persone non grata.

Kako je potom objasnio premijer te zemlje Andrej Babiš, ova odluka Vlade je povezana sa slučajem ruskog diplomate koji je uneo otrov ricin u zemlju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Češka morati da odgovara zbog nečasnog postupka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala