Izrael poziva: Došlo je vreme da „parališemo“ Iran

© AP Photo / Sebastian ScheinerBenjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Iranu „koje će ga paralisati“ i obećao da neće dozvoliti Teheranu da stvori nuklearno oružje.

 „Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) utvrdila je da je Iran odbio da pruži inspektorima te agencije pristup skrivenim objektima, u kojima je Iran sprovodio tajne vojne nuklearne aktivnosti“, izjavio je on na nedeljnom zasedanju vlade jevrejske države.

Prema rečima Netanijahua, Iran je sistematski kršio svoje obaveze i skrivao objekte gde su se obogaćivali fisioni materijali.

„Mislim da je došlo vreme da se svetska zajednica pridruži SAD i uvede sankcije koje će paralisati Iran“, prenela je kancelarija izraelskog premijera njegove reči.

On je dodao da „virus korona ni na koji način neće smanjiti odlučnost Izraela da se bori protiv agresije Irana“.

„Želim još jednom da kažem da Izrael neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje, da će nastaviti sistematski da radi protiv njegovih (iranskih) pokušaja da se vojno učvrsti kod naših (izraelskih) granica“, dodao je premijer.

Zapadni mediji su 5. juna preneli izveštaj IAEA o stanju nuklearnih inspekcija u Iranu. Prema saopštenju „Frans presa“ zalihe obogaćenog urana u Iranu su skoro osam premašile granice koje dozvoljava nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Agencija je takođe izrazila „duboku zabrinutost“ činjenicom da Iran i dalje ne prihvata prisustvo eksperata na dva objekta, koja bi mogla da sadrže neprijavljene nuklearne materijale.

Prema navođenju agencije „Rojters“, izveštaj sadrži poziv Iranu da „odmah počne u potpunosti da sarađuje sa IAEA, uključujući omogućavanje pristupa tim pomenutim objektima“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala