Finansijski imunitet: Kako preživeti sve krize i ratove

© Sputnik . Mihail Kutusov / Uđi u bazu fotografijaNovčanice i kovani novac iz celog sveta
Novčanice i kovani novac iz celog sveta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon velike nestašice koja je nastupila u svetu usled pandemije, tržište fizičkog zlata počinje postepeno da se oporavlja.

U epicentru pandemije, bilo je nemoguće kupiti bilo koji investicioni format od zlata. Svi izvori iz kojih se kao input dobija najvredniji plemeniti metal, bili su zaustavljeni. Rudarenje je bilo u celosti stopirano, kao i recikliranje, što je dovelo do potpune obustave proizvodnih procesa u kompanijama u kojima se finalizira zlato, kao visoko standardizovani investicioni proizvod, prenosi portal „Vijesti“.

Zlato se pokazalo kao najbolja zaštita za finansijski imunitet svakog pojedinca. U vreme pandemije, cena zlata vrtoglavo je rasla. Nakon kraha berzi širom sveta, ulagači su pokušali da zaštite svoj kapital u zadnjem trenutku, što je uticalo na veliki porast agregatne tražnje, a samim tim i cene.

U momentu zaustavljanja sveta, vrednost barela nafte imala je negativnu vrednost, berzanski indeksi beležili su nikad manje vrednosti, a vrednost zlata beležila najveći nivo od postojanja. Trenutno se pokušavaju određeni finansijski sistemi spasiti i berze oživeti, što je dovelo do trenutnog pada vrednosti zlata.

© Sputnik / Vitaliy BezrukihU momentu zaustavljanja sveta vrednost zlata beležila najveći nivo od postojanja.
Finansijski imunitet: Kako preživeti sve krize i ratove - Sputnik Srbija
U momentu zaustavljanja sveta vrednost zlata beležila najveći nivo od postojanja.

Uzimajući u obzir sve ekonomske parametre, zaduživanje svih ekonomija sveta kako bi se smanjile posledice pandemije, povećanja učešća za kreditne obaveze, veliku emisiju novca kako bi se servisirale recesivne potrebe, vrednost zlata neminovno će jačati. Zlato mudri ulagači oduvek tretiraju kao sigurnu luku za svoj kapital. Zlato se sada nalazi na pauzi i pravi mali predah od eksponencijalne progresije .

Dodatni faktor koji će dominantno uticati na kretanje vrednosti zlata, jeste recesija sa kojom se svet grčevito bori, kako ne bi ušao u nju.

Ako posmatramo recesiju koja je nastupila 2008. godine, koja je vrednost zlata uvećala za 280 odsto, možemo zaključiti, da se isti scenario može ponoviti.

Zlato je u vreme pandemije, pokazalo jaku otpornost - nije krahiralo, već mu je cena vrtoglavo porasla i pokazalo je najveći stepen likvidnosti. U svakom trenutku bilo ga je moguće zameniti za novac. Nedostatak koji je identifikovan u vreme navedenog ekstremnog poremećaja, jeste da zlato nije bilo moguće kupiti.

Investiciono zlato sada je moguće kupiti u fizičkom obliku i na taj način zaštiti vrednost svog novca. Zlato štiti vrednost uloženog novca upravo kroz rast svoje vrednosti, koji je osetno veći od generisane inflacije u određenom periodu.

Od početka pandemije do danas vrednost zlata uvećala se 20 odsto. Unca zlata 2002 godine vredela je 400 američkih dolara, a danas ista vredi 1800.

Investiciono zlato jeste zlato najveće čistoće 999.9, koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala