Episkop Atanasije: Predstoji nam duga i teška borba sa silama tame i zla

© Foto : Sputnjiku ustupio Veselin DragašManastir Sveta trojica u Pljevljima
Manastir Sveta trojica u Pljevljima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop mileševski Atanasije jutros je pred liturgiju na praznik Svete Trojice napisao besedu kojom je kritikovao vlasti u Crnoj Gori jer su se utremile na pravoslavne svetinje. U nemogućnosti da prisustvuje liturgiji, uputio je svoj blagoslov sveštenstvu i monaštvu, kao i narodu, slave manastira Svete Trojice Pljevaljske.

„Nažalost, ovozemaljski silnici svakim danom sve jače kidišu na Srpsku pravoslavnu crkvu i njene svetinje, gazeći na tom bezumnom putu čak i svoj narod. Vaši sveštenici sa svojim porodicama poslednjih dvadeset godina žive lišeni elementarnih ljudskih prava. Uskraćuje im se pravo na državljanstvo Crne Gore i pravo na miran i dostojanstven život. U veku u kom su i paščad dobila svoja prava, deca sveštenika žive i odrastaju u stalnom strahu od progona. Vi kao narod Božiji bez ikakve krivice trpite nepravdu na svakom mestu. Nemate pravo na zaposlenje jednako sa ostalim narodima, sa mukom svojoj deci obezbeđujete osnovne uslove za život, pa i pored svega toga, morate da branite svoje svetinje od domaćih vlasti koje ih žele prisvojiti“, istakao je episkop.

Episkop je podsetio i na slučaj prodaje manastirske vodenice u Pljevljima stare 500 godina, koja se nalazi u sklopu kompleksa hotela „Vodice“.

„Nije problem u vodenici. Ako je ona potrebna narodu, Crkva će je svome narodu darivati, ali je problem u bezočnoj otimačini kojom se želi malo-pomalo Crkvi sve oduzeti. A Crkva kroz sve svoje postojanje nema drugoga cilja osim da služi Bogu na dobro svoga naroda“, naglasio je.
Litija u Podgorici - Sputnik Srbija
Vlast u Podgorici sprema veliku pljačku, iako su crkve već upisane kao imovina SPC

Episkop Atanasije je rekao da će manastir vratiti vodenicu i na sudu dokazati da je to imovina SPC.

„Manastir čuva vodeničke tapije i on će svoje pravo na sudu dokazati. Uprkos tome, posle svega ovoga ostajemo zapitani zašto to čine i zadaju nam nemir i patnju. Isti oni koji su digli svoju ruku da otmu manastirsku vodenicu, mogu sutra dići ruku i na sve one koji uskim, ali pravednim putem hode… Očigledno je da nam predstoji duga i teška borba sa silama tame i zla… Preporučujem vam da i dalje čvrsto čuvate svoje svete i narodne osobine, osobito veru pravoslavnu, ne dopustivši nikome da vam ovo najveće naše blago unizi i okrnji“, zaključio je episkop.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala