Američki stručnjak za Balkan: SAD povećava pritisak- želi rešenje kosovskog problema do septembra

© AFP 2023 / ARMEND NIMANISpomenik Bilu Klintonu u Prištini
Spomenik Bilu Klintonu u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki stručnjak za Balkan Daniel Server izjavio je da će SAD vršiti veliki pritisak da sporazum između Kosova i Srbije bude postignut do septembra.

Server je predvideo "paljenje motora" u nastojanju da se postigne brzi dogovor uoči američkih predsedničkih izbora, prenosi Koha.

"Ako je predsednik Kosova Hašim Tači spreman da deo teritorije sa srpskom većinom preda Srbiji, to bi se moglo dogoditi", precizira Server.

Govoreći o novoj kosovskoj vladi, istakao je da smatra da vlada na čelu sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem neće moći da se nametntne u dijalogu, već da će predsednik Kosova biti glavni akter.

"Ako vlada želi ulogu u dijalogu, mora da deluje unapred. Na primer, može da predloži skupštinsku rezoluciju kojom se protivi bilo kojoj razmeni teritorije, osim manjih prilagođavanja granica potrebnih tokom demarkacije. Takođe, može da se izjasni o zahtevu za uzajamnošću - šta god Srbija preduzme, Kosovo mora da ima jednak odgovor", naveo je Server.

Server ističe da kosovska vlada ima krhku većinu i dodajeda trenutno ni Hoti ni Tači nemaju podršku većine poslanika u Skupštini Kosova.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala