Rusija o protestima u SAD: Vašington da se priseti sopstvenih saveta o poštovanju ljudskih prava

© AP Photo / Curtis ComptonPolicija hapsi demonstrante na protestu u Atlanti
Policija hapsi demonstrante na protestu u Atlanti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Masovni protesti u Sjedinjenim Američkim Državama živo ilustruju dvostruke standarde koje promoviše američka administracija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo ističe da je Vašington decenijama druge države podučavao kako da postupaju u slučaju nemira, zapravo, podstičući unutrašnje sukobe.

Kao primer, Ministarstvo je navelo „obojene revolucije“, „arapsko proleće“ i državni prevrat u Ukrajini.

„Prema američkim metodama dizane su revolucije, svrgavane legitimne vlade. Koliko ovi zahtevi sada izgledaju apsurdno, u svetlu trenutne unutarameričke situacije. Nacionalna garda pokušava da uguši mitinge silom, koristeći specijalna sredstva i suzavac. Korišćena su oklopna vozila. Ima mrtvih i ranjenih, više od devet hiljada ljudi je uhapšeno. Američki predsednik zapretio je da će iskoristiti pravo uvođenja saveznih trupa u gradove u kojima se protestuje“, ističe se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Fejsbuku.

Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da se ovo ne događa u Sjedinjenim Američkim Državama prvi put: na sličan način Nacionalna garda ugušeila je nemire u Los Anđelesu 1992. godine.

Osim toga, Ministarstvo je navelo veliki broj citata američkih zvaničnika kojima se osuđuju postupci vlasti različitih država u svetlu protesta.

„Možda najbolje što Vašington može učiniti u takvoj situaciji je da se priseti sopstvenih saveta o poštovanju ljudskih prava i konačno ih primeni u praksi u svojoj zemlji, stupivši u miran civilizovan dijalog sa demonstrantima“, dodaje se u saopštenju.

Protesti u SAD

Talas nereda i protesta zahvatio je mnoge američke gradove zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koga je uhapsila policija. Na snimcima objavljenim na internetu vidi se kako policajci Flojdu stavljaju lisice na ruke, a zatim ga obaraju ga na zemlju, dok mu jedan od njih stavlja koleno na vrat.

Flojd je nekoliko puta rekao da ne može da diše, a zatim se smiruje. Umro je u bolnici na intenzivnoj nezi. Posle incidenta, policajci su otpušteni, jedan je optužen za ubistvo, a ostala trojica za saučesništvo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala