Zemlje OPEK-a dogovorile dalje smanjenje proizvodnje nafte do kraja jula

© AFP 2023 / JOE KLAMARAustrijski policajci patroliraju ispred ulaza u sedište Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Beču
Austrijski policajci patroliraju ispred ulaza u sedište Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Države-članice OPEK-a dogovorile su se o produženju smanjenja proizvodnje nafte na sadašnjem nivou od 9,7 miliona barela dnevno do kraja jula, napisao je na svom nalogu na Tviteru ministar energetike Saudijske Arabije Suhail el Mazrui.

„Hvala Bogu, postignut je zajednički dogovor da se sporazum o smanjenju proizvodnje nafte produži do kraja jula“, napisao je Mazrui.

​Ranije je izvor u jednoj od delegacija upoznatih sa nacrtom konačne izjave takođe saopštio da su zemlje postigle dogovor za smanjenje proizvodnje nafte za mesec dana.

„Da, prema nacrtu izjave, trenutno smanjenje proizvodnje, dogovoreno za maj i jun, odnosno 9,7 miliona barela dnevno, produžava se do kraja jula“, rekao je izvor agencije.

Ministri energetike zemalja OPEK-a sastali su se na onlajn sednici na kojoj raspravljaju o prvim rezultatima sporazuma OPEK plus, njegovoj primeni i daljoj sudbini sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte. Kasnije će se održati i sastanak ministara OPEK plus.

Sporazum zemalja-proizvođača nafte

Novi sporazum na snazi je od početka maja i on usvojen je usred krize zbog pandemije virusa korona, pada cena nafte i pada potražnje sa više od 100 miliona barela dnevno na 70-80 miliona barela dnevno.

Prema uslovima sporazuma, alijansa OPEK plus smanjuje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju-junu, zatim 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona dalje do kraja aprila 2022. godine. Kao osnova za smanjenje uzet je oktobar 2018. godine, ali je za Rusiju i Saudijsku Arabiju uzeto 11 miliona barela dnevno, od čega se, po analogiji sa svima, proizvodnja smanjuje za 23, 18 i 14 odsto, respektivno.

Alijansa je ranije isticala da, s obzirom na situaciju na tržištu, uslovi sporazuma mogu biti promenjeni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala