Vučić: Za nas nema srećnog rešenja za Kosovo i Metohiju

Pratite nas
Borićemo se čvrsto i snažno za Kosovo i Metohiju, naše interese i prava našeg naroda, ali za nas nema srećnog rešenja, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da se ne može očekivati da će velike sile i ključne zemlje promeniti svoj stav o nezavisnosti tzv. Kosova, te stav da nema promene granica sadašnjeg Kosova u odnosu na Srbiju.

To je, istakao je Vučić za Prvu tv, potvrdio i Žozep Borel.

Pred nama je šest meseci teške političke borbe za naše nacionalne interese na KiM i za prava našeg naroda tamo.

Predsednik je rekao da očekuje da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak odmah posle izbora 21. juna dođe u Beograd i Prištinu.

„Očekujem i razgovore sa Ričardom Grenelom, i sa svima koji se interesuju za rešavanje pitanje KiM“, rekao je Vučić.

Ipak, ističe, za nas tu "nema srećnog rešenja“.

Kako god da bude rešenje, Beograd ne može da bude naročito zadovoljan, ponavlja predsednik Srbije i dodaje da laganjem ili varanjem ljudi ne bi ništa mogao da postigne.

„Šta da radim (što Srbi to ne vole da čuju). Da ih lažem da ćemo da dobijemo izlaz kod Valone, a da ćemo u Elbasanu ne znam šta da radimo…. Da će u Kačaniku da dočekaju srpsku reprezentaciju kada nešto postigne…“, upitao je Vučić.

Dodao je da njegov posao, kao predsednika Srbije, nije da obmanjuje ljude.

Nema kod mene „tante za kukuriku“

Od 2016. godine Beograd insistira na jednom - da smo spremni da na 90 dana obustavimo kampanju za povlačenje priznanja Kosova, samo ukoliko Priština prestane sa traženjem članstva u međunarodnim organizacijama, i to je naša jasna poruka, istakao je Vučić.

“To je tante za tante. Tante za kukuriku nema kod mene”, rekao je Vučić na TV Prva.

Kako je rekao, u razgovorima od 2016. godine postoji samo jedan uslov - da nama neće biti potrebna kampanja za povlačenje priznanja Kosova onog momenta kada Priština prestane da traži članstvo u međunarodnim organizacijama.

“Obavežite se da ne tražite prijem u Interpol, Unesko, druge organizacije. Suspendujte te vaše pokušaje, i mi ćemo naše na 90 dana. To je jasna poruka, koju smo rekli i Grenelu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Priština to odbija, jer njeni zvaničnici smatraju da bi to bilo “odustavjanje od njihove državnosti”.

“A, ako oni to ne žele, ne želimo ni mi. Ne možemo da uđemo u ring sa obe vezane ruke…”, rekao je Vučić.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala