Sputnjik na licu mesta: Londonski studenti poručili — svi smo deo jedne rase /foto,video/

© Sputnik / SputnikProtest u Londonu
Protest u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovog vikenda širom sveta se održavaju protesti zbog policijske brutalnosti i smrti  Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca koji je život izgubio tokom hapšenja  u Minesoti. Najmasovniji skup je održan u Lonodnu, gde je na ulice izašlo desetine hiljada ljudi. Reporter Sputnjika je na licu mesta zabeležio atmosferu i razgovarao sa učesnicima protesta.
© Sputnik / SputnikProtesti u Londonu
Sputnjik na licu mesta: Londonski studenti poručili — svi smo deo jedne rase /foto,video/ - Sputnik Srbija
Protesti u Londonu

U povorci koja je prodefilovala centralnim gradskim ulicama, najviše je bilo studenata.

„Ovde sam da podržim pokret „Black live matters“, zato što smo svi deo jedne rase, ljudske rase. Želimo pravdu za Džordža Flojda i sve crne ljude širom sveta. Problem je u tome, da se rasizam sprovodi vekovima. Kao pojedinac sam na društvenim mrežama promovisao antirasizam i kritikovao agresiju policije.  Osećam da je sada prilika da se učini više“, za Sputnjik priča Saif (19), student  Univerziteta Vestminster iz  južnog Londona.

Sa njim se slaže i Saul (17), srednjoškolac iz severnog dela engleske prestonice.

„Ovde smo zbog istog razloga kao i svi drugi - zbog nepravde i nasilja prema crncima. To nije problem samo u Americi. Zločini u Velikoj Britaniji su manje poznati. Međutim, , oni su i dalje zločini bez obzira. Osećam se kao da se ljudi i dalje bore za svoju slobodu. To je ono što želimo - da mirno suživimo, a ne da budemo unapred osuđeni zbog boje naše kože“, rekao je Saul.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala