Ruski ministar energetike: Potražnja za naftom počela da se oporavlja nakon sporazuma OPEK plus

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa u Tatarstanu
Naftna pumpa u Tatarstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potražnja za naftom u svetu počela je da se oporavlja usled sporazuma zemalja saveza OPEK plus i ukidanja ograničenja, ali je tržište i dalje krhko, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.
„Postepeno ublažavanje karantinskih mera i delimični ekonomski oporavak doveli su do toga da je potražnja za naftom počela da se oporavlja. Vidimo pozitivan efekat zajedničkih akcija za ograničavanja proizvodnje“, rekao je Novak prilikom otvaranja ministarskog zasedanja OPEK plus.

Ministar je dodao da je „važno napomenuti da je tržište i dalje krhko i potrebna mu je podrška“.

On je naveo da je sada važno da sve zemlje-učesnice sporazuma OPEK plus u potpunosti ispune preuzete obaveze.

Novak je istakao da su zajedničke akcije saveza OPEK plus omogućile da se izbegnu ozbiljne posledice najznačajnijeg pada potražnje za naftom u istoriji.

Zemlje OPEK-a su na sastanku u subotu odlučile da produže trenutno smanjenje proizvodnje nafte u okviru sporazuma OPEK plus za 9,7 miliona barela dnevno za još mesec dana, do kraja jula, izjavio je ranije izvor iz te organizacije za Sputnjik. Pri tome je iranski ministar nafte Bižan Zangane napomenuo da će ovaj nivo smanjenja biti produžen uz saglasnost zemalja koje ne ulaze u OPEK.

Zemlje sporazuma OPEK plus su se u aprilu dogovorile o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno u maju-junu, zatim 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona dalje do kraja aprila 2022. godine. Kao osnova za smanjenje uzet je oktobar 2018. godine, ali je za Rusiju i Saudijsku Arabiju uzeto 11 miliona barela dnevno, od čega se, po analogiji sa svima, proizvodnja smanjuje za 23, 18 i 14 odsto, respektivno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala