Rusija podržava „kairsku inicijativu“

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaBorbe u Libiji
Borbe u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva podržava „kairsku inicijativu“ o prekidu vatre u Libiji, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.
„Očekivali smo tu inicijativu, znali smo da se priprema. Sada, kada smo se upoznali sa sadržajem predloga predsednika Egipta, mi, naravno, podržavamo sve predloge usmerene na što skoriji prekid borbenih dejstava u Libiji“, rekao je Bogdanov.

Danas je u Kairu predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi održao sastanak sa  komandantom libijske nacionalne armije, maršalom Halifom Haftarom i predsednikom Parlamenta u Tobruku Akilom Salehom. Nakon sastanak El Sisi je najavio novu međulibijsku inicijativu koja predviđa prekid vatre od 8. juna u celoj Libiji i uslove političkog rešavanja situacije.

Situacija u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.
Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala