Rusija: Najveća vojna aktivnost NATO-a oko Dana pobede

© AP Photo / Visar KryeziuNATO vojska
NATO vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojna aktivnost NATO-a se ne prekida ─ štaviše, posebna aktivnost se primećuje u vreme praznovanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.
„Nije nikakva tajna da su vežbe NATO-a, na primer ‘Branilac Evrope’, najveće vežbe poslednjih godina, bile izgrađene po obrascu hladnog rata i isplanirane tako da je vrhunac vojne aktivnosti bio oko 9. maja. To je činjenica“, istakao je Gruško.

Zamenik ministra je dodao da NATO održava vojne vežbe bez prekida ─ „jedne se završe, druge počnu“.

Pored toga, nastavljaju se izviđački letovi, a posebna aktivnost se beleži u baltičkom regionu i na Crnom moru, dok su nedavno američki brodovi uplovili u Barencovo more, podsetio je Gruško.

„Aktivnost NATO-a je, kao i pre, visoka. Kako situacija sa pandemijom bude bolja, tako će, očigledno, aktivnost samo rasti“, zaključio je Gruško.

Vojne vežbe „Branilac Evrope 2020“ održavane su na teritoriji Nemačke, Poljske i baltičkih zemalja. Prvobitno je planirano da u vežbama učestvuje 37.000 vojnika, od čega je 20.000 trebalo da stigne iz Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, zbog pandemije virusa korona, planovi su korigovani.

Rusija je predlagala NATO-u da odustane od vojnih vežbi u vreme pandemije, ali je Alijansa odbila takav predlog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala