Prst u oko Trampu: Gradonačelnica nazvala ulicu koja gleda na Belu kuću po protestu /video/

© AP Photo / Alex BrandonBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer gurnula je prst u oko predsedniku Donaldu Trampu – promenila je ime ulice koja gleda direktno na Belu kući i nazvala je po protestu „Black live matters“.

Ne samo da je ime nekadašnje 16. severozapadne ulice, koja se završava direktno ispred Lafajet parka i glavnog ulaza u Belu kuću, rezidenciju američkog predsednika, promenila u „Black live matters“, već je organizovala i da se ogromnim slovima taj slogan protesta napiše po asfaltu ulice, prenosi „Vašington post“.

Gradski zvaničnici saopštili su da je ova akcija posvećena Džordžu Flojdu, Afroamerikancu preminulom tokom hapšenja, ali i kao podrška demonstrantima koji traže izmene zakona u postupanju policije.

​Akcija Bauzerove, koja je član Demokratske partije, zapravo je nastavak njenog ranijeg sukoba sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGlavni ulaz u Belu kuću gleda na ulicu čije ime je promenjeno u čast protesta
Prst u oko Trampu: Gradonačelnica nazvala ulicu koja gleda na Belu kuću po protestu /video/ - Sputnik Srbija
Glavni ulaz u Belu kuću gleda na ulicu čije ime je promenjeno u čast protesta

„Postojalo je nesaglasje oko toga čije su ulice Vašingtona. Gradonačelnica je htela da stavi jasno do znanja čije su ulice i da oda počast mirnim demonstrantima“, rekao je Džon Falkičio, šef kabineta gradonačelnice.

​Bauzerova se protivila raspoređivanju jakih policijskih i snaga Nacionalne garde u Vašingtonu zbog protesta, ali je Trampova administracija odbila njene molbe i dovela vojsku i policiju u Vašington.

© Foto : Javno vlasništvoMjuriel Bauzer, gradonačelnica Vašingtona
Prst u oko Trampu: Gradonačelnica nazvala ulicu koja gleda na Belu kuću po protestu /video/ - Sputnik Srbija
Mjuriel Bauzer, gradonačelnica Vašingtona

Međutim, vašingtonski ogranak organizacije „Black live matters“ kritikovao je gradonačelnicu, rečima da im nije potrebna ulica, već da gradske vlasti smanje budžet za policiju i da investiraju u zajednicu.

Potez gradonačelnice podržali su na društvenim mrežama mnogi poznati Afroamerikanci.

Njene tvitove o preimenovanju ulice retvitovali su, između ostalog, poznati muzičar Ajs Kjub i košarkaš Lebron Džejms.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala