Ko je predao izborne liste

Pratite nas
Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predate su 22 izborne liste, od kojih je 16 proglašeno.

Rok za predaju izbornih lista za parlamentarne izbore koji se održavaju 21. juna istekao je 5. juna u ponoć.

Liste su u poslednjem momentu predali „Koalicija za mir - Čedomir Jovanović“,  „Pokret Levijatan-Živim za Srbiju“, „Ruska stranka“, lista „Nek maske padnu“, koju čine Zelena stranka i Nova stranka Zorana Živkovića i grupa građana „Socijalizam jedini izlaz“. Organizacija „Jedan od pet miliona“ pre ponoći je predala nedostajuće potpise podrške.

RIK tek treba da odlučuje o prihvatanju tih lista, odnosno o valjanosti prikupljenih potpisa podrške građana neophodnih za učešće na izborima.

Ponovno prebrojavanje glasova u Republičkoj izbornoj komisiji. - Sputnik Srbija
RIK: U Srbiji, bez KiM, biće otvorena 8.253 biračka mesta

RIK je do sada proglasio liste Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Srpske radikalne stranke (SRS), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića, Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), Ujedinjene demokratske Srbije.

Zatim Stranke slobode i pomirenja Muamera Zukorlića, koalicije „Metla 2020“, „Zdrave Srbije“ Milana Stamatovića, Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmana Ugljanina, Srpske stranke Zavetnici i Narodnog bloka Velimira Ilića i Momira Stojanovića.

Proglašene su i liste Pokret slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića, Dosta je bilo i Albanske demokratske alternative.  

Izbori su zakazani za 21. jun, a novi saziv parlamenta Srbija bi trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Konačni rezultati izbora trebalo bi, ukoliko ne bude nekih značajnijih nepravilnosti, da se potvrde do 25. juna, a onda bi sednica skupštine trebalo da se održi u roku od 30 dana i da se na njoj potvrde mandati izabranih poslanika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala