Od 15. juna neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje: Novine koje će obradovati mnoge parove

© Flickr / lunar causticEmbrion
Embrion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, Komisije za vantelesnu oplodnju ponovo rade, a uvedene su i novine koje je maksimalno olakšavaju celokupnu proceduru.

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, pa je mnoge obradovala vest da se ponovo mogu prijaviti za vantelesnu oplodnju o trošku države, a nakon pauze zbog epidemije korona virusa.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, kaže da su prava proširena, a da je celokupna procedura, u smislu administracije, maksimalno olakšana, prenose „Novosti“.

„Da bismo nadoknadili vreme, umesto dve, uveli smo samo jednu komisiju, a komisija će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe“ kaže Radojević Škodrić.

Upitana koji su kriterijumi za vantelesnu oplodnju ona je navela da umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43.

Ona je objasnila da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina.

Kaže da BMI (Bodi Mas Indeks) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su „sve druge mogućnosti iscrpljene“.

„Sada su ti kriterijumi prošireni maksimalno. Dakle, od 15. juna granica će biti podignuta na 43 godine, a na predlog predsednika Aleksandra Vučića omogućićemo parovima neograničen broj pokušaja, ukoliko za to postoje reproduktivni potencijali po oceni eksperata“, kaže dr Škodrić, prenosi Pink.

Podseća da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do 6 embriona, da je broj pokušaja povećan sa 3 na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala