Da li su i u kulturi, posle korone, pale sve maske?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li se u vremenu posle pandemije može bolje i jače podržati kultira, delatnost koja je tako snažno pokazala svoju vanrednu moć i značaj? Šta su crne tačke na kulturnoj mapi i kako ih neutralisati ili trajno otkloniti, da li je sada kada su mnoge maske pale lakše sagledati svu složenost problema sa kojima se decenijama bori kultura?

U „Orbiti kulture“ razgovaramo sa Nebojšom Bradićem, rediteljem i bivšim ministrom kulture, Vladislavom Bajcem, piscem, osnivačem izdavačke kuće „Geopoetika“ i Milenom Dragićević Šešić, profesorom Fakulteta dramskih umetnosti.

Da li se iza novog udara na srpski jezik, književnost i pismo krije nemar ili je reč o smišljenoj nameri otuđivanja srpske kulturne baštine – za Sputnjik objašnjavaju univerzitetski profesori Slobodan Remetić i Slobodan Vladušić.

Orbita kulture

O dugometražnom prvencu „Asimetrija“, filmu koji je ovih dana osvojio nova priznanja na međunarodnom festivalu u Americi, razgovaramo sa rediteljkom filma Mašom Nešković.

Devedeseti rođendan legendarnog holivudskog glumca Klinta Istvuda povod je za razgovor o jedinstvenoj biografiji koja je zamah uhvatila sa špageti vesternima Serđa Leonea, a prestižne oskare osvojila rediteljkim radom vremešnog umetnika. O Istvudu razgovaramo sa Aleksandrom Jankovićem, profesorom Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

Da li bi naslov romana objavljenog pre četvrt veka mogao biti dobra metafora i slika današnjeg sveta, pitamo književnicu Vidu Ognjenović, autorku „Kuće mrtvih mirisa“, knjige koja je ovih dana prevedena na ruski jezik, i objavljena u velikoj ediciji „Sto slovenskih romana“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala