Amerikanci prikrili curenje otrovnih supstanci u japanskoj vojnoj bazi

© AFP 2023 / TORU YAMANAKAAmerička baza u Okinavi
Američka baza u Okinavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanski mediji su objavili da postoji mogućnost da su američki vojnici prikrili curenje velikih količina fluora u vojnoj bazi Ratnog vazduhoplovstva SAD na ostrvu Okinava 2018. godine.

Japanska agencija Kjodo prenosi da je u uzorcima, koje su naučnici prikupili krajem avgusta 2018. godine, otkrivena visoka koncentracija organskih jedinjenja fluora, koji sadrži pena za gašenje požara i ulje za podmazivanje motora aviona. Prema rečima istraživača, koncentracija jedinjenja je 700 puta premašivala dozvoljenu normu.

Prema navodima medija, u septembru ove godine koncentracija toksičnih materija u vodama u blizini baze bila je dosta niža, ali je i dalje premašivala normalne pokazatelje.

Prema pisanju agencije Kjodo, Ministarstvo odbane Japana nije dobilo izveštaj američke strane niti bilo kakve konkretne informacije po tom pitanju.

Štaviše, u aprilu ove godine u drugoj američkoj vojnoj bazi na Okinavi došlo je do ispuštanja otrovnih materija, koje se takođe koriste za gašenje požara. Ministarstvo odbrane Japana dobilo je dozvolu za pristup mestu događaja i učestvovali su u istrazi uzroka incidenta.

U januaru 2020. godine je saopšteno da su toksične supstance otkrivene u bunaru koji se nalazi pored američke vojne baze Jokota, koja se nalazi u okviru prefekture Tokio.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala