Američki diplomata Trampu: Putin šalje „male zelene ljude“ da okupira teritorije, ne mi

Pratite nas
Bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl Makfol ukorio je američkog predsednika Donalda Trampa da za suzbijanje protesta koristi metode ruskog predsednika Vladimira Putina, koji šalje „male zelene ljude da anektira teritorije“, aludirajući na Krim. Ruski senator Aleksej Puškov odgovorio je diplomati, optuživši Vašington da podržava teroriste i seje nemire.

Makfol je objavio na Tviteru video na kome grupa naoružanih ljudi u uniformi bez oznaka štiti Belu kuću od demonstranata, uporedivši ih sa „ruskim malim zelenim ljudima“.

„Ovo nije u redu. Putin je taj koji šalje ‘male zelene ljude’ da anektiraju i okupiraju teritorije. Mi tako ne radimo. Prekinite ove besmislice. Gospodine Trampe, Vi ovakvim postupcima zapravo dodatno potkopavate već narušeno poštovanje prema policiji“, napisao je Makfol na Tviteru.

​Ruski senator Aleksej Puškov odgovorio je na tvrdnje američkog ambasadora, rekavši da su ovakve izjave gluposti.

„Tačno. Okupirate cele zemlje, kao što je bio slučaj sa Irakom. Uništavate druge, unoseći haos i trgovinu robovima, kao u Libiji. Unosite nestabilnost u regione, stvarate teroriste kao što je DAEŠ. Podržavate džihadiste u borbi protiv zakonite vlade, kao u Siriji. I još govorite o Rusiji? Gluposti“, odgovorio je Puškov.

Pod terminom „mali zeleni ljudi“ Zapad je podrazumevao ruske vojnike bez oznaka, koji su se nalazili na Krimu za vreme sukoba u Ukrajini i koje su u Rusiji nazivali „ljubaznim ljudima“.

​Nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD su počeli masovni protesti i neredi. Mediji su preneli da su u blizini Bele kuće u Vašingtonu bile raspoređene i snage bezbednosti bez ikakvih identifikacionih oznaka. To je dodatno izazvalo nervozu i negodovanje demonstranata koji protestuju zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije naoružanih grupa bez indentifikacionih oznaka. RT prenosi da ni građanima, a ni novinarima nisu želi da kažu za koju državnu agenciju rade.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala